Green Week

A történet vasárnap reggel kezdődött egy gyönyörű völgyben, ahol öreg házak és nyugalmas csend lapult, amit néha megzavart a falu hangja és a madarak dala.

A kirándulók Nyárádszentsimonban találkoztak, ahol a „Milvus Csoport” Madártani és Természetvédelmi Egyesület madaraknak szánt Rehabilitációs Központja is található. Itt majdnem 60 személy gyűlt össze azért, hogy egy kellemes napot töltsenek el együtt a természetben. Az udvaron összegyűlt csapat első tevékenysége a Falumúzeum meglátogatása volt, amely a Nyárádmente hagyományosan berendezett házainak emlékét őrzi.

A Rehabilitációs Központ röpdéiben 6 madár tartózkodott: egy egerészölyv, egy békászó sas, egy kerecsensólyom és három fehér gólya. A gyerekek nagy kíváncsisággal figyeltek és hallgatták a sérült madarakról mesélt történeteket.

Az 5 kilométeres út előtt még meglátogatták a templom harangját, majd elindultak Rigmány felé. A legelőkön különböző tavaszi virágfajok terültek a fotósok elé. Havadtői Krisztina botanikus bemutatta a különböző növényfajokat, így a kirándulók pl. több vadon élő orchideafajt ismerhettek meg: bíboros kosbort, tarka kosbort és madárfészekkosbort.

A gyerekek örömére az út során néhány helyen sütkérező zöld gyíkkal találkoztak, vaddisznó lábnyomokat találtak és madarakat figyeltek meg távcsővel.

A kanyargós úton GPS segítségével lassan az erdőbe értek, ahol a kis pocsolyákban sárgahasú unkákat keresgéltek.

A rigmányi táborba érve egy nagy üst gulyás várta a csapatot.

A délután további tevékenységekkel folytatódott: volt itt madárgyűrűzés, műodú-ellenőrzés, és hazai kisemlősökről is meséltek a Milvus Csoport tagjai.

A kellemes hangulatot legjobban a következő képek tanúsítják.

A Milvus Csoport kirándulását az Európai Bizottság „Zöld Hetének” keretén belül szervezték meg. Romániában további 12 intézmény vesz részt ebben a programban, melynek jelszava „TERMÉSZET – Egészségünk, jólétünk”.

Szóljon hozzá