Green Week

Relatarea noastră începe în orele pline de ceață ale unei dimineți de duminică. O vale frumoasă, case vechi și o liniște deplină, presărată, uneori, de zumzetele unei vieți cotidiene de țară și triluri de cânturi păsărești.

E Sânsimion. Un loc retras din calea drumurile aglomerate, unde Asociația Pentru Protecția Păsărilor și a Naturii „Grupul Milvus” a înființat un Centru de Reabilitare a păsărilor. Aici, aproape 60 de persoane și-au dat întâlnire pentru a petrece o zi în natură. Curtea primitoare a fost locul de întâlnire, iar primele activități ale zilei au fost vizitarea Muzeului Satului, care redă atmosfera din trecut a unei case tradiționale țărănești de pe Valea Nirajului.

Volierele Centrului de Reabilitare găzduiesc 6 păsări, din care un șorecar comun, o acvilă țipătoare mică, un șoim dunărean iar 3 berze albe. Ele au fost atracția preferată a copiilor. Atenți la explicații, prichindeii au privit încântați la păsările prezentate.

Gruparea pentru excursie s-a realizat rapid. După o scurtă oprire la turnul clopotnițe din sat, s- a intrat pe traseul de 5 km spre Rigmani. Poienițele pline de flori primăvăratice au fost o încântare, prilej pentru pasionații de fotografie să imortalizeze mici amintiri naturale. Havadtői Krisztina, specialist în botanică a fost ghidul excursioniștilor în lumea plantelor, căutând minunatele orhidee sălbatice- Neottia nidus-avis, care înfloresc în această perioadă!

Bucuria copiilor au fost șopârlele – gușterele multicolore încălzindu-se la soare, urmele relativ proaspete ale mistreților și observarea păsărilor cu binoclurile.

Încet, încet, străbătând valea, excursioniștii au intrat în pădure. Cu ajutorul GPS-urilor, au găsit ușor drumul șerpuitor, în timp ce copii s-au delectat căutând buhaii de baltă cu burta galbenă în apa băltită. Poiana din apropierea localității Rigmani a oferit surpriza excursiei: două exemplare de orhidee înflorite Orchis purpurea, Neotinea tridentata!

După o scurtă pauză dedicată fotografiilor, grupul a ajuns în tabăra Rigmani, unde un ceaun cu gulyás aștepta drumeții flămânzi.

După amiaza a continuat cu multe activități plăcute copiilor: au prins păsări, pe care ulterior, membrii Milvus le-au inelat și eliberat, au verificat scorburile artificiale din pădure – și nu mică a fost supriza, când în cuib am găsit cicni pui de țiclean – și au asistat la prezentarea despre mamiferele mici.

Dar nimic nu reflectă mai bine atmosfera plăcută a excursiei decât fotografiile următoare.

Excursia Grupului Milvus a fost organizată în cadrul Săptămânii Verzi (Green Week) a Comisiei Europene. În România s-au mai organizat evenimente în alte 12 locuri, toate sub sloganul NATURA  – Sănătătea noastră, bogăția noastră.

Lăsați un comentariu