Gyerektábor a természetvédelemért, a Natura 2000 hálózatért

2012. július 16-21 között a Milvus Csoport a Hortobágy – Nagy-Küküllő – Olt mentéről származó iskolás tanulóknak egy izgalmas tábort szervezett. A Milvus Csoport a tábort „A természetért és a helyi közösségekért a – Hortobágy – Nagy-Küküllő – Olt Natura 2000 területek integrált kezelési alapjai” projekt keretén belül valósította meg. A résztvevőket a térség különböző iskoláiból választották ki egy előzetes teszt alapján. Összesen 27 tanuló  3 megyéből (Brassó, Maros, Szeben) kapott lehetőséget arra, hogy egy hétig Zsiberk mellet egy erdei iskola jellegű táborban részt vehessen. A táborozókat sátrakban és jurtákban szállásolták el. A tábor célja a természetvédelem fontosságára való figyelemfelkeltés volt. A táborozók a Natura 2000 terület különböző részeiről származtak, így bemutatták nekik a Natura 2000 fogalmát és lényegét. A szervezőknek sikerült szemléltetően bemutatni illetve megértetni az ökológiai lábnyom fogalmát is. Különböző szakértők segítségével megismerhették a térség kétéltű-, hüllő- és növényfajait.  A tábor ideje alatt egy madarász segítségével bemutatták a madárhálózást illetve gyűrűzést, a kisemlősök kutatását, ugyanakkor a bagolyköpeteket is elemeztek a táborozók.

Két kirándulásra is sor került, egyik alkalommal Szászfehéregyházán egy téglaégetőt látogattak meg, másodszor pedig Zsiberkben egy méhészt. A táborozók tudását a tábor elején és végén egy teszttel mérték fel. A két feladatlap közötti különbség a hasonló jellegű tevékenységek szükségét mutatja, amely során a fiatalok sokkal hatékonyabban tanulhatnak a természetben, mint az iskola padjaiban. A tábor végére nagyon sok új barátság született és a Milvus munkatársainak sikerült felhívni a tanulók figyelmét a természetvédelem fontosságára.

A programot az Európai Regionális Fejlesztési Alap (POS) támogatja, amelynek fő koordinátora a Romániai WWF az ADEPT Alapítvány, a Mihai Eminescu Trust, a Szebeni Regionális Környezetvédelmi Hivatal és az EcoTur Szeben partnerségével.

Szóljon hozzá