“Folyamatosan inspirálva érzem magam.”

Mialatt Glasgow-ban a klímacsúcson a világ vezető politikusai és szakemberei próbálnak megoldásokat találni a klímaválságra, ifjú klímanagyköveteink Game On projektünk keretében igyekeznek a maguk eszközeivel harcolni. Nyolc ország fiataljai dolgoznak együtt generációjuk jelenéért és jövőjéért egy ifjúsági cserén Solingenben. Fejlődnek, tanulnak, kooperálnak,  hogy minél jobban tudják a fiatalok hangját hallatni.

Dinu Andrei:

“Általában minden nap egy bevezetővel kezdünk, amikor megismerkedünk azokkal a témákkal, amelyeken a nap folyamán dolgozni fogunk. Ezután következik a legérdekesebb rész, ötletbörze, megbeszélések, az eddigi eredményeink és kezdeményezéseink bemutatása.

A kulturális sokszínűség és a komplex tudás, amiben részesülünk nagyon átfogó perspektívákat kínál számunkra a tárgyalt témákról, például a klímaigazságosságról, amelyeket közösen vitatunk meg. Megismerjük a kommunikáció fontosságát és azt, hogy hogyan tudjuk hatékonyan közvetíteni üzenetünket, de azt is, hogy milyen a fő célközönségünk, akiket el szeretnénk érni. Különösen fontos ez a tudás, a jelenlegi globális helyzetben, ahol üzenetünket a kulcsfontosságú személyeknek és szükségszerűen a döntéshozóknak kell átadnunk, nem elhanyagolva az egyéni szintet sem.

Egy másik téma, amellyel örömmel foglalkoztam az, hogy csökkenteni kell a szándék és a tényleges cselekvés közti szakadékot, ami nem mindig lehetséges, de amely nélkül nem tudunk semmit megváltoztatni.

Kincsvadászaton is voltunk Solingen utcáin, olyan kérdésekre válaszolva, amely az EU Zöld megállapodását érintik. Írtam is néhány javaslatot az EU-nak, hogy szerintünk jelenleg mit kellene változtatni az olyan témák eddigi kezelésében, mint a klímaváltozás, az értékek, a jogok, a jogállamiság, a biztonság, a gazdaság, az egészségügy, az oktatás és az ifjúság stb.

A következőkben különböző utazásokon fogunk részt venni a tábor tematikájának elmélyítése érdekében (klímaváltozás hatásai az erdőre, fenntartható városi kezdeményezések, szénbányák nem fenntartható fejlődése, egyetemi szintű tapasztalatcsere stb.). Majd cikkeket írunk az ott szerzett tapasztalatainkról. Nagyon hasznosnak vélem az üzenetek hatékony továbbításának gyakorlására.

És a családok, ahol lakunk igazán csodálatosak. Hihetetlen szeretettel fogadtak minket!”

Láng Bori:

“Nagyon jól érzem magam, nagyon sűrű a program. Pont a tegnap panaszolta viccből a befogadó anyukám, hogy nincs idejük beszélgetni velem. Amúgy nem fárasztó egyelőre, mert arról van szó, ami érdekel és úgy érzem, hogy végre hasznosan és eredményesen töltöm az időt. Ha más eredmény nem is lenne, már az nagyon vagány, hogy ennyi jó embert megismertem, akiknek hasonló céljaik vannak és motiváltak. Még a kulturális vagy nyelvi különbségek sem tudnak megállítani :)) Az a jó, hogy minden témát nagyjából hasonló szerkezetben veszünk át, elsőre saját élményeket osztunk meg, aztán kis csoportokban beszélünk róla, majd közösen beszéljük meg. Úgy érzem, hogy így mindenki elég jól szóhoz tud jutni és tud ötletelni.

Egyelőre megbeszéltük, kinek mit jelent a klímaigazságosság, bemutattuk a saját projektjeinket, ki hogy halad az emberek elérésével és mik lehetnének az eszközeink, reflektáltunk egymás munkájára.Tanácsokat, problémákat vethettünk fel az EU-s Green Deal-nek”.

Szóljon hozzá