Hogy látják a mai fiatalok a klímaváltozást? – fiatal nagykövetünk Constantin Theodor Iordache kérdezte a barátait

Jászvásár külvárosában, az osztálytársaimmal tett kirándulás során megkérdeztem néhányukat, hogy mi a véleményük az klímaváltozásról. A kapott válaszok nagyon érdekesek, és azt mutatják, hogy ez a kérdés nagyon foglalkoztatja a koroszályomat.  Remélhetőleg ötleteik eljutnak a világba, és mindenkit rávesznek arra, hogy legalább egy kis lépést tegyen a klímaváltozás okainak csökkentése érdekében.

A következő három kérdést tettem fel nekik: 

  1. Mit gondolsz az éghajlatváltozásról, és mi a véleményed erről?
  2. Hogyan tudjuk megállítani, vagy legalábbis lassítani az éghajlatváltozás hatásait?
  3. Szerinted a körülötted élő emberek aggódnak-e a klímaváltozás miatt, vagy legalábbis felfogják-e, hogy ez egy tényleges probléma?

Cătălina, 18 éves

1. Úgy vélem, hogy az éghajlatváltozás világszerte alapvető probléma. Sürgősen meg kell állítani vagy legalábbis a lehető leggyorsabban csökkenteni kell az ütemét. Mindenkinek meg kellene tennie minden, akár apró dolgot, legyen az bármilyen jelentéktelen, hogy megoldjuk ezt a problémát.

2. Nos, először is, használhatnánk több tömegközlekedést vagy kerékpárt, sőt elkezdhetnénk többet gyalogolni, ahelyett, hogy annyiszor autót használnánk. Azt is megtehetnénk, hogy nem hagyunk szemetet, amikor például kimegyünk az erdőbe piknikezni. Ha esetleg szemetet látunk, összegyűjthetjük, még ha nem is hagytunk szemetet magunk után.

3. Az emberek tisztában vannak ezzel, de azt gondolják, hogy ez nem nagy ügy, és nem tesznek semmit a megoldás érdekében.

Andrei, 18 éves

1. Az éghajlatváltozás minden olyan tényezőt érint, amely befolyásolja a környezetünket, amelyben élünk, a hőmérséklettől kezdve az életkörülményekig.

2.A környezetszennyezés is fontos tényező. Csökkentenünk kell a szennyezést, ezért javaslom, hogy több elektromos eszközt használjunk, és kevesebb olyan eszközt, amely fosszilis tüzelőanyaggal működik.  A 2003 előtt gyártott összes autót be kellene tiltani, és elektromos autókkal helyettesíteni. Több fát is kellene ültetnünk. Sajnos manapság ennek az ellenkezőjét tesszük és  rengeteg parkolót alakítunk ki fák kivágásával.

3. Nem, az emberek nem veszik észre, más problémáik  vannak. Csak azok, akik a környezetvédelemmel foglalkoznak, ők az egyetlenek, akik aggódnak emiatt a kérdés miatt.

Daniel. 18 év

1. Hmmm, nos, én klímaváltozás alatt minden olyan változást értek, amely a bolygó normális paramétereit érinti.

2. Nos, ehhez először is fel kell ismernünk ennek a problémának a létezését. Tudom, hogy jelenleg sok tájékoztató kampány zajlik annak érdekében, hogy az emberek jobban megértsék ezt a témát, és ez az első lépés a tudatosság növelése érdekében. Kezdhetnénk apró dolgokkal, például azzal, hogy ne dobáljuk mindenhova a szemetet, használjunk zöld energiát, például tömegközlekedést, és egyre kevesebb autót és egyéb, környezetszennyező eszközt.

3. Igen, szerintem igen, de nem aggódnak eléggé ahhoz, hogy cselekedjenek.

Ștefania, 19 éves 

Az éghajlatváltozás elsősorban nem jó a mai világnak, amelyben élünk. Minden az iparosodással kezdődött, a levegő szennyezése káros anyagokkal, az ózonréteg csökkenése, és bumm, az éghajlatváltozás…

Jelenleg nem tudjuk megállítani. Hogyan lehet megállítani az összes működő gyárat? Amit tehetünk, hogy segítünk a környezetünkön, hideg vizet használunk mosáskor, és nem használunk  műanyagot. A szemetet is rendesen szét kellene válogatnunk, és kevesebb olyan terméket kellene fogyasztanunk, amelyek károsak a bolygóra.

Vannak emberek, akik tisztában vannak ezzel a problémával, és vannak, akiknek fogalmuk sincs róla. Még mindig látok olyan embereket, akik véletlenszerűen dobálnak ki dolgokat az utcára. Hogyan tudnád elmagyarázni annak az embernek, aki szemetel az utcán az újrahasznosítást?

Szóljon hozzá