Mennyire fedik egymást a klímaváltozásról szóló tudományos eredmények és a laikus emberek gondolatai?

Ebbe kapunk betekintést a Game on! projekt frissen közzétett közvélemény-kutatása és az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület (IPCC) 2022. telén kiadott eredményeinek összehasonlításából.

A Game on! projekt közvélemény-kutatásában megkérdezett személyek kétharmada gondolja azt, hogy a klímaváltozás egy ember által okozott, globális, mindenkit érintő probléma, és a tudósokat tekintik a leghitelesebb forrásnak — derül ki a nyolc közép-kelet európai országot átfogó felmérés eredményeiből.

Korábban írtunk az IPCC jelentéséről, amelyben a tudományos világ a tétlenség súlyos következményeire hívja fel a figyelmet, valamint arra, hogy klímaváltozás komoly és egyre növekvő veszélyt jelent jólétünkre és bolygónkra.

A Game on! projekt keretében készített felmérés során nyolc közép-kelet-európai ország, köztük Románia főként városban élő lakosait kérdezték meg a klímaváltozásról alkotott véleményükről 2021 novemberében. A felmérésből kiderül, hogy a romániai válaszadók 41%-a úgy gondolja, hogy az éghajlatváltozás már most személyesen érinti, 44%-a szerint pedig a közeljövőben hatással lesz az életére. Ez egybevág a kutatók legutóbbi IPCC jelentésének eredményeivel, miszerint a világ népességének csaknem fele már most is küzd az éghajlatváltozás okozta gondokkal, és a klímaváltozás hatásai sokkal hamarabb érintik a világ lakosságát, mint ahogy azt a tudósok korábban gondolták.

A kutatók szerint a klímaváltozás elleni harcnak a cselekvés a kulcsa, különben a társadalom képtelen lesz alkalmazkodni a felmelegedő világhoz. Összhangban a többi országgal, a romániai válaszadók 78%-a szerint is, tényleges tettek nélkül a klímaváltozás következtében a Föld élhetetlenné válik. „Ezért olyan fontosak az olyan kezdeményezések, mint például a Game On! projekt, ahol olyan tevékenységekkel igyekszünk felhívni az emberek figyelmét a klímaváltozással és a biológiai sokféleséggel kapcsolatos tényekre, amelyek valóban elősegítik a megértést. A nyolc országra kiterjedő felmérés egyik célja az volt, hogy megismerjük az emberek véleményét, hogy reagálni tudjunk rá.” – mondta Sztaniszláv András, a Game On! kommunikációs vezetője.

A válaszadók 70%-a a tudósokat tekinti a leghitelesebb forrásnak. Külön örömünkre szolgál, hogy Romániában a másik hét országhoz képest kétszer annyian tartják hiteles forrásnak a civil szerveteket. A válaszadók viszont különböző kommunikációs csatornákat használnak: 58%-a a televíziót, 43,5%-a pedig az online hírportálokat, 28% pedig a szociális médiát használja fő információforrásként.

Ellentétben a többi országgal, a romániai válaszadók legnagyobb része  (42%) gondolja úgy, hogy a kormányzati szerveknek kellene legnagyobb szerepet vállalniuk a klímaváltozás lassításában és hatásainak csökkentésében. A felmérésben szereplő másik hét országban a legtöbben a döntéshozóktól és a cégektől egyaránt várják a megoldásokat, míg minden országra jellemző, hogy a válaszadók ötöde a saját életvitelének megváltoztatását is fontos lépésnek tekinti.

A Game On! keretében készült közvélemény-kutatás teljes eredményét alább lehet elolvasni:

Szóljon hozzá