Există consens între constatările cercetătorilor privind schimbările climatice și opinia oamenilor despre efectele acestor schimbări?

Putem afla răspunsul prin compararea rezultatelor raportului realizat de Grupul Interguvernamental de Experți în Evoluția Climei (IPCC) din februarie 2022 și un sondaj realizat recent în cadrul proiectului „Game on!”.

Potrivit acestui sondaj realizat în opt țări din Europa Centrală și de Est, două treimi din cei întrebați consideră că schimbările climatice reprezintă o problemă globală cauzată de activitatea umană, care ne afectează pe toți, și îi consideră pe cercetători drept cea mai credibilă sursă de informare legată de acest fenomen.

Recent am scris despre ultimul raport IPCC, care ne atrage atenția asupra consecințelor inacțiunii, respectiv asupra faptului că schimbările climatice reprezintă o amenințare serioasă la bunăstarea noastră și a planetei.

În sondajul realizat în cadrul proiectului „Game on!” în noiembrie 2021, cetățenii din opt țări, inclusiv locuitorii din mediul urban din România, au fost întrebați despre opiniile lor privind efectele schimbărilor climatice. Sondajul arată că 41% dintre respondenții români consideră că sunt deja afectați de impactul schimbărilor climatice, iar 44% cred că le va afecta viața în viitorul apropiat. Acest rezultat este în concordanță cu rezultatele raportului IPCC, conform căruia aproape jumătate din populația lumii se confruntă deja cu probleme cauzate de schimbările climatice, iar aceste fenomene afectează populația mult mai devreme decât s-au așteptat cercetătorii.

Experții spun că trebuie acționat acum, și subliniază faptul că în lipsa prevenției, societățile nu se vor putea adapta la condițiile impuse de încălzirea globală. În concordanță cu celelate țări, 78% din respondenții români spun că, în lipsa unor acțiuni urgente și efective, Pământul va deveni nelocuibil. „De aceea sunt atât de importante inițiativele similare cu proiectul „Game on!”, în care ne străduim să atragem atenția oamenilor asupra impactului schimbărilor climatice și asupra importanței biodiversității prin activități, care contribuie într-adevăr la înțelegerea acestor fenomene. Unul dintre obiectivele sondajului efectuat în cele opt țări a fost de a afla opinia oamenilor, ca să putem răspunde la neclarități.”- spune András Sztaniszláv, managerul de comunicare al proiectului „Game on!”.

70% dintre respondenți consideră cercetătorii drept cea mai credibilă sursă de informare în contextul schimbărilor climatice. Constatăm cu bucurie că față de respondenții din celelalte șapte țări, în România de două ori mai mulți respondenți consideră organizațiile non-guvernamentale surse de informare de încredere. Însă respondenții folosesc canale diferite ca sursă principală de informare: televiziunea (58%), portalurile online de știri (43,5%) și social media (28%).

Contrar respondenților din celelalte țări, 42% din respondenții din România consideră guvernul și partidele politice cele responsabile pentru luarea măsurilor de încetinire și prevenire a efectelor negative ale schimbărilor climatice. În celelalte șapte țări, majoritatea oamenilor așteaptă soluții în aceeași măsură de la guvern și companii. Un aspect comun tuturor celor opt țări este că o cincime dintre respondenți consideră schimbarea propriului stil de viață un pas important de făcut pentru ameliorarea efectelor schimbărilor climatice.

Puteți citi aici rezultatele detaliate ale sondajului realizat în cadrul proiectului “Game On!”:

Lăsați un comentariu