În 2022, în cadrul proiectului nostru numit Game on! Don’t let climate change end the game!, am căutat organizații de tineret care doreau să se implice în lupta împotriva schimbărilor climatice și care au dovedit prin proiectele lor că sunt deschise la ideea de a organiza un festival mai ecologic cu sprijinul nostru. Am fost mulțumiți să vedem că există din ce în ce mai multe evenimente cu inițiative ecologice. Deși în România acestea sunt încă la început, noi ne bucurăm de fiecare inițiativă.

Brezoi

Minunatul Parc Național Cozia din Carpații Meridionali găzduiește Summer Camp Brezoi, care, cu cei 20.000 de metri pătrați de spațiu, își propune să fie unul dintre puținele festivaluri din țară, care practică soluții ecologice și prietenoase cu mediul înconjurător. Procesul de ecologizare a festivalului a inclus instalarea unei serii de echipamente, care vor contribui la reducerea considerabilă a amprentei ecologice a festivalului. Pe lângă utilizarea coșurilor de gunoi pentru colectarea selectivă a deșeurilor, a compostoarelor, a farfuriilor și tacâmurilor din materiale biodegradabile, participanții la festival au putut afla la colțul voluntarilor și alte sfaturi utile pe care le pot aplica în viața de zi cu zi.

Festivalul Szféra

Datorită faptului că și echipa Szféra a câștigat anul acesta la concursul nostru de ecologizare a festivalurilor:

  • am putut să ne servim băuturile exclusiv din pahare reutilizabile din plastic dur,
  • am putut să ne aruncăm deșeurile în pubele dedicate pentru colectare selectivă,
  • toți comercianții prezenți au fost producători locali și
  • au fost asigurate parcări sigure pentru biciclete, pentru a ne motiva să ne deplasăm la festival cu bicicleta.

Un motiv de bucurie și mai mare a fost faptul că alte două festivaluri au fost dornice să facă un pas spre a deveni mai ecologice, Festivalul Vibe și Vâltoarea Mureșeană. Ei au împrumutat echipamentul ecologic de la organizatorii Szféra, care, bineînțeles, au fost bucuroși să le împrumute.

Sfaturi de ecologizare a festivalului

După cum arată și exemplele de mai sus, există multiple modalități ca festivalurile populare, care atrag mulțimi mari, să își reducă amprenta ecologică. În cadrul proiectului #GameOn, am adunat diverse soluții pentru a ajuta la organizarea unor festivaluri mai ecologice.

Știri