Schimbările climatice sunt cele mai semnificative fenomene ale viitorului nostru. Opt din 10 oameni din lume le consideră o amenințare majoră. Aceste schimbări afectează toți locuitorii Pământului, de aceea avem responsabilitatea comună de a face tot ce putem pentru a le reduce efectul.

Și tu crezi că o persoană simplă ca tine, nu poate lua măsuri împotriva unei astfel de probleme globale? Greșești. Poți face ceva pentru a reduce emisia ta de carbon în aproape toate domeniile vieții tale. Prin ceea ce cumperi, unde te duci, cum te deplasezi, ce obiecte folosești, cum le folosești. Ai o influență majoră asupra lumii în care trăiești și prin toate influențezi și fenomenul schimbărilor climatice. Prin acest articol dorim să te ajutăm să devii conștient în deciziile tale de zi cu zi.

Una dintre principalele măsuri de a combate efectele schimbărilor climatice este reducerea emisiilor. E adevărat că nu poți respira mai rar, totuși există o serie de alte activități pe care le poți face pentru a-ți reduce semnificativ amprenta de carbon.

Mâncarea

Omul mănâncă de trei – cinci ori pe zi. Cumpărarea, prepararea și consumul alimentelor necesită o parte semnificativă din viața ta. De aceea nu este de mirare faptul că acesta...

Citește mai mult

Transportul

Transportul este responsabil pentru 16,2% din emisiile totale de gaze cu efect de seră. Jumătatea acestei valori provine din transportul de călători. Toți avem posibilitatea și responsabilitatea de a reduce...

Citește mai mult

Consumul de energie casnică

Consumul de energie este responsabil pentru emisia a 73,2 % a gazelor cu efect de seră. Chiar dacă include și emisiile cauzate de industrie (care nu pot fi schimbate peste...

Citește mai mult

În primul rând trebuie să analizăm domeniile-cheie care sunt responsabile pentru majoritatea emisiilor. Un astfel de domeniu este consumul energiei. Acesta include, dar nu se limitează la consumul de energie electrică, încălzirea, transportul și activitățile industriale. Un alt domeniu major cu un nivel ridicat de emisii este producția alimentelor. Acesta include activități agricole și utilizarea pământului. Însumat, responsabile pentru 91,7% din emisiile globale.

Acum să analizăm câteva domenii-cheie unde acțiunile sunt foarte necesare pentru progres, dar în același timp ușor de inclus în viața cotidiană.

Desigur, odată cu includerea lor în viața noastră este nevoie și de schimbarea stilului de viață. Vei găsi răspunsuri și idei obiective, bazate pe date statistice, pentru a lua decizii mai favorabile combaterii efectelor schimbărilor climatice.

Figura 1. https://ourworldindata.org/ghg-emissions-by-sector