Salvarea unei colonii de vânturel de seară distruse

IMG_4983
Vânturel de seară (Falco vespertinus)
Vânturelul de seară este singura specie de pasăre răpitoare migratoare de pe meleagurile noastre, care cuibărește în colonii. În ultimele decenii efectivele vânturelului de seară au suferit un declin accentuat, motiv pentru care constituie specie prioritară în Uniunea Europeană. Deoarece vântureii nu-și fac cuib, sunt dependenți de existența cuiburilor de cioară, și în special a celor construite de ciorile de semănătură. Datorită acestui fenomen, soarta vântureilor de seară este strâns legată de starea de conservare a ciorii de semănătură. Activitățile Grupului Milvus dedicate vânturelului de seară fac parte dintr-un amplu program de conservare. Toate proiectele precum și acțiunile derulate în afara acestora, constituie elementele aceluiași program de anvergură. În prezent, ne ocupăm de implementarea unui proiect POS Mediu, prin care vom realiza planul de management pentru șase situri Natura 2000, toate desemnate în special pentru protecția vânturelului de seară. În curând vom pune la dispoziția publicului interesat multe informații despre obiectivele proiectului și zonele vizate de acesta.
TT_06
Fosta colonie de vânturel de seară lângă comuna Tomnatic
Unul dintre cele șase situri amintite mai sus, se află în Câmpia Torontalului, județul Timiș, și a fost creat cu intenția de a asigura statut de protecție pentru două colonii de vânturei de seară. Una dintre acestea a fost localizată lângă comuna Tomnatic. În cuiburile celor peste două sute de perechi de ciori de semănătură, în funcție de an 20-25 de perechi de vânturei de seară își creșteau puii, formând cea mai numeroasă colonie din județul bănățean. Din păcate, din toate acestea nimic nu mai este adevărat, deoarece în iarna trecută s-au tăiat toți plopii care înainte susțineau cuiburile acestor păsări. Vestul Banatului este foarte sărac în astfel de pâlcuri de arbori, și după defrișarea celor 18 plopi nu mai există alt habitat similar în vecinătate care să ofere loc pentru o colonie atât de mare. În acel moment părea ca colonia de la Tomnatic va dispare pentru totdeauna, iar acest sit Natura 2000 pierde cea mai însemnată valoare a sa, practic dispare obiectul protecției.
1
Plopii tăiați
Angajații Grupului Milvus implicați în programul de conservare al vânturelului de seară au sesizat imediat autoritățile competente din județul Timiș. Sperăm ca responsabilii să fie identificați și pedepsiți ca atare. Suntem conștienți și noi că, acest lucru nu le-ar mai folosi cu nimic păsărilor ale căror cămin a fost distrus, însă prin mediatizarea acestor cazuri se pot evita altele similare. Concomitent cu acești pași legali, am încercat să găsim soluții alternative pentru a reduce măcar impactul acestei întâmplări nefericite, și să oferim locuri de cuibărit vântureilor de seară care urmaseră să se reîntoarcă din cartierele de iernare din Africa, și care ar fi căutat fără succes colonia de odinioară. Din rezultatele activităților de cercetare derulate în anii precedenți a reieșit că, majoritatea vântureilor de seară preferă să cuibărească an după an în aceleași colonii. Păsările care cunosc din anii precedenți sursele de hrană din preajma unei colonii, au succes sporit la vânătoare, și implicit privind numărul puilor crescuți.
IMG_4820rs
Amplasarea cuiburilor artificiale
Anul acesta Grupul Milvus a dedicat o sumă importantă din fondurile proprii fabricării unor cuiburi artificiale, prin care să se suplimenteze locurile naturale de cuibărit în acele colonii, unde numărul acestora din urmă este insuficient. Sute și sute de astfel de boxe de cuibărit au fost amplasate pe arborii coloniilor de vânturei de seară din Câmpia de Vest și Câmpia Transilvaniei în anii precedenți în cadrul mai multor proiecte, însă nici așa nu sunt acoperite necesitățile. Asta și datorită faptului că, o mare parte a acestor cuiburi artificiale, montate în special pentru vânturei de seară, se ocupă de către păsări aparținând altor specii. Pentru a oferi suficiente locuri de cuibărit pentru vântureii de seară, numărul total al cuiburilor artificiale amplasate într-o colonie trebuie să fie multiplu numărului de perechi cuibăritoare de vânturei de seară, deoarece o parte semnificativă va fi ocupată de vânturei roșii, ciufi de pădure și stăncuțe.
IMG_4817rs
Amplasarea cuiburilor artificiale
Anul acesta Grupul Milvus a acoperit cheltuielile aferente fabricării a 220 de cuiburi artificiale, dintre care 30 au fost destinate estompării efectelor negative cauzate de distrugerea coloniei de la Tomnatic. Într-o zi din a doua parte a lunii aprilie așadar, am pornit spre Timiș cu o mașină de teren încărcată cu boxe de cuibărit. Ajungând în zona fostei colonii am remarcat că, din fericire 30 de perechi de ciori de semănătură s-au refugiat într-un pâlc format de sălcii și plopi tineri, aflat în curtea unui cătune apropiate de locația fostei colonii. Bucuria noastră a fost și mai mare atunci când, peste cuiburile de ciori am identificat câțiva vânturei de seară! Nu am stat pe gânduri, și ne-am apucat să găsim loc pentru cele 28 de cuiburi artificiale. O parte din acestea au fost montate pe acei plopi și sălcii, care păreau să fie suficient de puternici să susțină greutatea cuiburilor. Cele rămase au fost fixate pe stâlpii de medie tensiune dezafectați din imediata vecinătate a pâlcului. Nu ne-a rămas decât să ținem pumnii strânși pentru ca vântureii de seară să nu părăsească de tot această zonă, și poate cu timpul noua colonie va deveni la fel de puternică precum a fost cea veche!

Lăsați un comentariu

This Post Has 6 Comments

 1. Nae Serban-Parau

  Felicitari!
  Panourile informative sunt bune, atat pentru ca informeaza ce se protejeaza, de ce si in ce fel cat si pentru ca sugereaza ca locul conteaza. De multe ori insa cei care sunt in situatia de a „lua copacii” nu stiu sa citeasca.
  Dar regula a ramas ca „frica pazeste bostanaria”. Alaturi de panouri, cuiburi artificiale si alte forme de informare este foarte utila informarea ca „ZONA ESTE MONITORIZATA VIDEO NON STOP”. Plasate camere video la mare inaltime (imitatii bineinteles). Poate prin bunavointa si acordul unei firme de paza puse si panouri ca zona este supravegheata de firma x (chiar daca nu pazeste nimeni). In zona raspandita ideea ca se face recensamant si e „monitorizat european” din „satelit”. Oamenii au deja experienta cu apia si monitorizarea. Vorba umbla si locul devine mult mai sigur.
  Alfel sunt considerati doar niste plopi „inutili” plini de ciori.

 2. Soros Laszlo Arpad

  Minden elismeresem nektek! Nem ismerem halozatotok Temes megyei terjedtseget, de amennyiben valamiben segithetek itt a kozelben, nagyon szivesen. Ha szukseg van, a Bansagi Karpat Egyesulet-bol mas tagokra is lehetne szamitani. Sajnos nem az egyetlen tonkre tett Natura 2000 vedett terulet itt a megyeben !

 3. Dee

  Bravo voua, celor de la Milvus, pentru ca va ocupati de situatie! Ma intreb, totusi, daca in toate siturile Natura 2000 n-ar fi mai bine daca s-ar instala niste panouri informative ref la habitatele si speciile de interes? insotite de sfaturi pentru conservarea lor.

 4. Szilard

  Și acolo se pot pune cuiburi artificiale, pe arbori care – să sperăm – nu sunt vizate pentru tăiere în viitori ani și sunt apropiate de locațiile unde cuibăresc scum vântureii roșii.

 5. alexandru

  din pacate situatie similara si la sangeorgiu de mures doar ca specia difera cu vanturel rosu.Aceasi problema taierea copacilor in care cuibaresc de ani de zile.Au mai ramas doar vreo cinci copaci poate din pacate pana la anu dispar si astea