A început montarea cuiburilor artificiale pentru șoimul dunărean în Vestul României

Habitat tipic șoimului dunărean în vestul României, lipsit de arbori (Photo: Attila Nagy)

În ultimii doi ani, angajații Grupului Milvus în proiectul LIFE+ dedicat conservării șoimului dunărean Falco cherrug, au cercetat zone întinse din vestul României pentru identificarea cuiburilor naturale potrivite șoimilor. Rezultatele au arătat foarte clar faptul că numărul foarte redus sau chiar lipsa acestor cuiburi pe alocuri, reprezintă unul din factorii cei mai limitativi pentru cuibărirea șoimilor dunăreni în aceste zone. În general, șoimii nu își construiesc propriul cuib ci le folosesc pe cele deja existente, construite în anii anteriori de către alte specii de păsări. Bineînțeles, nici șoimul dunărean nu face excepție de la regulă. Din păcate, în mare parte din vestul României lipsesc arborii solitari sau pâlcurile mici de copaci, acestea fiind cele mai propice habitate pentru cuibăritul mai multor specii de răpitoare sau al corvidelor. În aceste condiții, nici șoimii dunăreni nu au unde cuibări. În sud-vestul României, în regiunea Banat, singurele cuiburi potrivite cuibăririi șoimului dunărean se află pe liniile electrice de înaltă tensiune.

Ouă sparte (Foto: Luca Andrei Dehelean)

Dar aceste cuiburi, construite de cele mai multe ori în apropierea firelor electrice, aduc probleme companiilor furnizoare de electricitate, așa cum se întâmplă când sunt pierderi de curent din cauza unor scurt-circuite. Din acest motiv, în cursul activităților de întreținere, angajații acestor companii îndepărtează aceste cuiburi în fiecare an. Lipsa cuiburilor limitează semnificativ expansiunea naturală a șoimilor dunăreni. Pe lângă acestea, atunci când șoimii dunăreni încearcă să cuibărească în cuiburi abandonate, aflate într-o stare precară, se întâmplă adesea ca întreg procesul cuibăririi să eșueze. Acesta este motivul principal și cel mai probabil al cazului pe care l-am întâlnit în această primăvară, când un coleg de-al nostru a găsit cojile unor ouă sparte, aflate într-unul din teritoriile șoimilor dunăreni, la baza unui stâlp de înaltă tensiune unde se afla un cuib natural unde se pregăteau să cuibărească șoimii. Ouăle probabil că au căzut printre ramurile răsfirate ale cuibului aflat în stare proastă.

Foto: Nagy Attila

În aceste condiții, am decis să ridicăm numărul cuiburilor artificiale care vor fi montate în Vestul României, față de numărul care era prevăzut inițial. Liniile electrice de înaltă tensiune din cele patru județe care formează vestul României sunt administrate de către patru operatori diferiți, astfel că Grupul Milvus a trebuit să ajungă la un acord cu fiecare dintre aceștia în scopul ”acoperirii” zonelor importante pentru șoimi prin montarea de cuiburi artificiale. Din cauză că acești operatori de electricitate colaborează cu subcontractanți când vine vorba de lucrările de îngrijire ale liniilor electrice, costurile montării acestor cuiburi nu sunt automat asigurate de aceste companii furnizoare de energie. Totuși, se pare că managerii companiilor realizează importanța acestor măsuri de conservare și vin în ajutorul activității noastre de montare de cuiburi, chiar și din punct de vedere financiar.

Foto: Nagy Attila

Primul cuib artificial a fost montat pe stâlp în locul unde Maia, primul șoim dunărean cu transmițător din România, a eclozat și a zburat anul trecut. Suntem încrezători că până la sosirea următorului sezon de cuibărit al șoimilor, toate cele 85 de cuiburi artificiale vor fi instalate iar populația de șoim dunărean din vestul României va crește cu ușurință!

Foto: Nagy Attila

Lăsați un comentariu

This Post Has 2 Comments

  1. Andrei Keszeg

    Printre alti factori de maxima importanta pentru reusita proiectului este si prezenta in numar mare a Popindaului in zonele de montare a cuiburilor arificiale , deoarece soimii dunareni sint dependenti de acestia ca si Acvila de cimp .

    Andrei Keszeg
    as. Perecherrug

  2. Vlad Cioflec

    85 de cuiburi montate, extraordinar! sincere felicitari pentru aceasta actiune!