Cel mai nou atlas al mamiferelor din Europa

Datorită geografiei sale variate, România are un număr mai mare de specii de mamifere în comparație cu alte țări europene de dimensiuni similare: 107 specii au fost înregistrate în ultimul secol, reprezentând 40% din totalul speciilor europene. În prezent, în țară sunt cunoscute 101 specii de mamifere, dintre care 94 sunt indigene. Dintre acestea, trei specii (bizonul european, castorul eurasiatic, marmota alpină) au fost reintroduse, iar una (elanul) este înregistrată doar ca specie cu prezență accidentală.

Bizoni europeni; Foto: Nagy Attila

În urmă cu 25 de ani, în 1999 a fost publicat primul Atlas al mamiferelor din Europa, care sintetiza, pe baza informațiilor existente la acea dată, distribuția speciilor de mamifere de pe continent și prezentate pe hărți. De atunci însă, au avut loc numeroase schimbări în taxonomia mamiferelor și implicit, în numărul de specii cunoscute. Totodată, au survenit modificări și în distribuția anumitor specii, din cauza declinului unora sau a expansiunii altora. În același timp, în special în țările din Europa de Est, a crescut interesul științific pentru mamifere și, în consecință, cunoștințele despre acestea. Toate aceste aspecte au dus la necesitatea unui nou atlas, care să ofere o imagine actualizată a diversității mamiferelor din Europa.

Proiectul EMMA2 (European Mammals on Maps) a fost lansat în 2016 cu implicarea a 43 de țări, inclusiv țări noi (Belarus, Moldova, Rusia, Ucraina și noile țări independente Kosovo și Muntenegru) comparativ cu vechiul atlas. Din nefericire, cercetătorii din Rusia au fost excluși recent din proiect din motive politice și astfel s-a pierdut 35% din zona care urma să fie cartată inițial. În România, acest proiect voluntar de amploare este condus de experți de la Muzeul Național de Istorie Naturală Grigore Antipa, Centrul pentru Cercetarea și Conservarea Liliecilor, respectiv Grupul Milvus.

Platforma principală de colectare a datelor administrată de către Grupului Milvus este baza de date OpenMammalMaps, cu 159 de membri care s-au înregistrat până în prezent, și cu 39 000 de observații privind mamifere. Pentru a completa setul de date, am folosit, de asemenea, observații colectate în cadrul unor proiecte anterioare. În plus, au fost efectuate deplasări pe teren și adunate date prin capturarea mamiferelor mici și prin analiza ingluviilor de bufnițe. Trebuie amintite și datele care au fost oferite de mai mulți specialiști din țară.

Setul final de date, rezultat din colaborarea dintre cei trei coordonatori naționali, a fost prezentat în decembrie 2023 și include date de distribuție pentru 103 specii de mamifere raportate pe grile de 50×50 km. Volumul va fi publicat în 2025.

Lăsați un comentariu