Atlasul migrației păsărilor eurasiatice și africane

Cu toții ne dorim să ne bucurăm, cât mai repede de rezultatele muncii noastre. Dar, în unele cazuri este nevoie de  mii de ore petrecute pe teren, zeci de mii de date adunate și mulți, mulți ani. Munca a un deceniu a mii de ornitologi, inelatori profesioniști și voluntari, cercetători a rezultat Atlasul migrației păsărilor eurasiatice și africane.

Atlasul migrației păsărilor eurasiatice și africane este un atlas online, care acoperă o zonă geografică imensă reprezentată de două continente, cuprinzând căile de migrație dintre Eurasia și Africa. Sunt cartografiate și analizate deplasările în timp și spațiu a 300 de specii de păsări, pe baza datelor colectate de sistemele europene de inelare de-a lungul a peste un secol și compilate în baza de date EURING.

Unicitatea acestui atlas este dat și de faptul că pentru peste 100 de specii incluse în acest atlas, instrumentul de cartografiere online suprapune modelele de deplasare bazate pe recuperările de păsări inelate cu datele disponibile de pe dispozitivele electronice de urmărire, în principal emițătoare prin satelit, etichete GPS-GSM sau geolocalizatoare, furnizând cele mai complete informații disponibile.

O altă caracteristică principală al acestui atlas este reprezentată de cele patru module de cercetare, care sunt extrem de relevante pentru conservarea păsărilor la nivel internațional și la scara căilor de migrație. Aceste module de cercetare abordează următoarele subiecte:

  • Schimbări istorice în modelele de migrațiune;
  • Uciderea intenționată a păsărilor de către om;
  • Sezoanele de migrație ale speciilor vânate;
  • Conectivitatea migratorie în cadrul sistemului de migrație european și african.

Lăsați un comentariu