Az Eurázsiai és afrikai madárvonulás atlasza

Mindannyian szeretnénk minél hamarabb élvezni munkánk eredményét. Néhány esetben azonban több ezer terepen eltöltött órára, több tízezer összegyűjtött adatra és sok-sok évre van szükség hozzá. Több ezer ornitológus, hivatásos és önkéntes gyűrűző és kutató egy évszázados munkájának eredménye az Eurázsiai és afrikai madárvonulás atlasza.

Az Eurázsiai és afrikai madárvonulás atlasza egy online atlasz, amely egy hatalmas, két kontinensnyi földrajzi területet fed le és magába foglalja az Eurázsia és Afrika közötti vonulási útvonalakat. Az európai gyűrűzési központok által több mint egy évszázad alatt gyűjtött és az EURING adatbázisban rendszerezett adatok alapján 300 madárfaj térbeli és időbeli mozgását térképezik fel és elemzik.

A madáratlaszból származó térkép, amely a füsti fecskék általános összekapcsolódását mutatja

Az atlasz másik egyedülálló jellemzője, hogy az online térképező eszköz több mint 100, az atlaszban szereplő faj esetében a gyűrűzött madarak visszafogásán alapuló mozgásmintákat az elektronikus nyomkövető eszközökből – főként műholdas jeladókból, GPS-GSM-adókból vagy geolokátorokból – származó adatokkal vetíti össze, így a rendelkezésre álló legteljesebb információt nyújtja.

A madáratlasz másik fő jellemzője a négy kutatási modul, amelyek rendkívül fontosak a nemzetközi madárvédelem szempontjából. Ezek a kutatási modulok a következő témákkal foglalkoznak:

  • A vonulási minták történelmi változásai;
  • A madarak szándékos emberi pusztítása;
  • A vadászott fajok vonulási időszakai;
  • A vonulási kapcsolatok az európai és afrikai vonulási rendszeren belül.

Szóljon hozzá