Alăturați-vă comunității OpenBirdMaps!

Accesul liber la informații este unul dintre factorii care pot contribui în mod semnificativ la dezvoltarea științelor. În domeniul ornitologiei, în România, nu există momentan o bază de date deschisă publicului larg, care să ofere acces liber la informații cu privire la răspândirea speciilor de păsări cu distribuție largă. Pentru a remedia această problemă Asociația „Grupul Milvus” lansează baza de date on-line OpenBirdMaps (www.openbirdmaps.ro) dedicată colectării și prezentării informațiilor cu privire la distribuția spațială și temporală a păsărilor sălbatice din România.

OpenBirdMaps are ca scop principal asigurarea accesului la date ornitologice neprelucrate, colectate de ornitologii amatori sau profesioniști, pentru a facilita utilizarea lor în scopul conservării naturii, în scopuri științifice, în scopuri educaționale sau pentru alte scopuri non-comerciale.

OBM_screen_capture

OpenBirdMaps este dedicat ideii de a oferi acces liber la datele originale (neprelucrate) colectate de ornitologi, astfel regula de bază va fi prezentarea datelor în acest mod. Însă, datorită unor constrângeri, anumite date nu pot fi făcute publice. OpenBirdMaps va accepta și aceste date, cu condiția publicării lor parțiale (și cu condiția ca în cazul încetării restricției datele să fie publicate integral). Considerăm, că și prin publicarea parțială a acestor date putem contribui la creșterea accesibilității lor, încât publicul larg va afla despre existența acestora, despre proprietarul datelor, și detaliile publicate vor ajuta și la evaluarea calitativă a informației pentru utilizatorul potențial.

Vă invităm să vă alăturați comunității OpenBirdMaps, să contribuiți la dezvoltarea bazei de date prin încărcarea observațiilor ornitologice și să utilizați informațiile legate de distribuția păsărilor!

Înregistrarea în OpenBirdMaps este gratuită și liberă, dar se face pe baza unei invitații trimise de către oricare dintre utilizatori. Dacă nu cunoașteți nici un utilizator, vă rugăm adresați-vă administratorilor pe adresa de e-mail openbirdmaps@milvus.ro.

Lăsați un comentariu