Csatlakozzon az OpenBirdMaps közösséghez!

Az információhoz való szabad hozzáférés ez egyik olyan tényező, amelyik jelentősen hozzájárul a tudomány és alkalmazott területeinek fejlődéséhez. Romániában jelenleg nincs egyetlen olyan adatbázis sem, amely szabad hozzáférést nyújtana alapadatokhoz az országban előforduló szélesebb elterjedésű madárfajokról. A helyzet orvoslására hozta létre a „Milvus Csoport” Egyesület az OpenBirdMaps (www.openbirdmaps.ro) on-line adatbázist.

Az OpenBirdMaps elsődleges célja a vadon élő madarak térbeli és időbeli elterjedéséről gyűjteni és bemutatni alapadatokat, amatőr és főállású madarászok hozzájárulásával. Az adatbázis révén hozzáférést biztosítunk ezekhez a nem, vagy nehezen elérhető adatokhoz, ezáltal elősegítve a felhasználásukat a természetvédelemben, a tudományban, a nevelésben vagy más, nem kereskedelmi jellegű tevékenységekben.

OBM_screen_capture

Az OpenBirdMaps elsődleges célja az adatokhoz való szabad hozzáférés biztosítása, de bizonyos esetekben ez nem megvalósítható. Az OpenBirdMaps elfogadja a nem teljes mértékben publikus adatokat is, ha az adatok tulajdonosa hozzájárul részleges közzétételükhöz, illetve a jövőben, a publikálást akadályozó tényező megszűnésével, a teljes publikálásához. Úgy gondoljuk, hogy az adatok részleges közzétételével is jelentősen növelni tudjuk a hozzáférést az ilyen típusú adatokhoz, ugyanis a potenciális felhasználó tudomást szerez a létezésükről és az adatok tulajdonosáról. A közölt információk segíthetnek az adatok hasznosságának, relevanciájának a megítélésében is.

Csatlakozzon az OpenBirdMaps közösséghez, járuljon hozzá az adatbázis fejlődéséhez megfigyeléseinek a feltöltésével és használja a közzétett információkat!

A OpenBirdMaps mindenki számára nyitott, a regisztráció ingyenes, de csatlakozni csak meghívóval lehet. Meghívót bármelyik felhasználó küldhet. Amennyiben nem ismer egyetlen felhasználót sem, kérjük vegye fel a kapcsolatot az adiminsztrátorokkal az openbirdmaps@milvus.ro címen.

Szóljon hozzá