Viața fascinantă a bufnițelor

Bufnițele sunt păsări misterioase, pe care le auzim, dar de cele mai multe ori nu le vedem. Această răpitoare nocturnă are numeroase caracteristici care o diferențiază de celelalte păsări răpitoare.

Bufnițele au ocupat locul principal în cadrul unei activități organizate de către noi la Liceul Tehnologic ”Ion Vlasiu” din Târgu Mureș unor liceeni, cu care susținem activități regulate. În laboratorul școlii, dotat cu toate cele necesare, participanții au avut șansa să cunoască îndeaproape cele 10 specii de bufnițe, care se pot întâlni în țara noastră, precum cucuveaua, huhurezul sau ciuful de pădure. În decursul celor două ore cei prezenți au învățat despre sunetele produse de fiecare specie, care îi va ajuta în identificarea lor.

Bufnițele nu digeră părul și oasele prăzilor capturate și le regurgitează în forma unor cocoloașe, numite ingluvii. Una dintre cele mai importante metode de cercetare a acestor specii este analiza ingluviilor. Prin analizarea resturilor nedigerate liceenii au putut identifica hrana bufnițelor dintr-o anumită zonă, respectiv rozătoarele mici și insectele.

Această întâlnire s-a încheiat cu trecerea în revistă a tuturor activităților de monitorizare la care pot participa tinerii, dar și importanța voluntariatului, fiind un subiect de interes pentru elevii de la Liceul Tehnologic ”Ion Vlasiu” din Târgu Mureș.

Lăsați un comentariu