A baglyok lenyűgöző élete

A baglyok titokzatos madarak, gyakran halljuk kiáltásaikat az éj sötétjében, szemünk elé viszont ritkán kerülnek. Ezek az éjszakai ragadozók számos olyan tulajdonsággal rendelkeznek, amely megkülönbözteti őket a többi ragadozó fajtól.

A baglyok álltak ama tevékenység középpontjában, amelyet a napokban szerveztünk a marosvásárhelyi „Ion Vlasiu” Technológiai Líceum diákjai számára. A fiatalok, akik rendszeresen igénylik tevékenységeinket ezúttal iskolájuk jól felszerelt laboratóriumában gyülekeztek. A résztvevők közelebbről megismerhették a Romániában élő 10 bagolyfajt, mint például a kuvikot, erdei fülesbaglyot vagy a macskabaglyot. A két órás tevékenységen a diákok megtudhatták, hogy az egyes fajok, milyen hangokat adnak ki, s ez alapján, hogyan tudják megkülönböztetni a fajokat, még akkor is, ha nem látják őket. 

A baglyok nem emésztik meg a zsákmányuk szőrét és csontjait és visszaöklendezik táplálékuk megemészthetetlen részét. A baglyok köpetének vizsgálata fontos információkat szolgál az elfogyasztott zsákmányállatokról. A diákok is belekóstolhattak ebbe a kutatómunkába és megtudhatták milyen rágcsálók és rovarok estek a baglyok áldozatául.

A tevékenység végén szó esett az önkéntességről és azokról a monitoring tevékenységekről, amelyeken részt vehetnek és segíthetik kollégáink munkáját.

Szóljon hozzá