Vă invităm la o plimbare în centrul orașului. Pe caniculă.

Ce credeți că veți simți la soare? Dar la umbră?

Invitația vizează un experiment urban pentru a demonstra cât de nociv este un teritoriu lipsit de umbră, implicit fără arbori.

Înarmați cu o termocameră am luat pulsul unei zile arzătoare din centrul municipiului Târgu Mureș. Iar valorile care ne-au stârnit curiozitatea, dar și îngrijorarea arată că suntem deseori „prăjiți” pe asfaltul din centrul orașului.

Valorile din Piața Teatrului ating sau depășesc 50°C la soare, dacă reflectați la odihnă pe o bancă, mai bine gândiți-vă de două ori, la 45,6° C cu siguranță nu e plăcut. Așteptați autobuzul? Hmm, din nou 50° C.

Valorile pe care vi le prezentăm au fost înregistrate la sfârșitul lunii iulie, lună despre care Elena Mateescu, directorul Administrației Naționale de Meteorologie spune că „putem considera că iulie 2021 a fost o lună a lui Cuptor, confirmată de ceea ce s-a întâmplat în acest val de căldură persistent [..] și acest lucru a făcut ca luna iulie a acestui an să se afle în top 3 cele mai călduroase luni iulie din 1961 și până în prezent”.

Arhitectura peisagistică a orașelor are nevoie urgentă să ia în considerare adaptarea la schimbările climatice. Este cert că fără arbori ne vom sufoca de-a dreptul într-o mare de betoane supraîncălzite de soarele dogoritor.

De ce sunt arborii multifuncționali când abordăm adaptarea la schimbările climatice? Cel mai evident fapt este că fac umbră, dar sunt și adevărate paravane împotriva prafului, rețin apa și absorb dioxidul de carbon. Mai mult prin mecanismul de evaporare scad semnificativ temperatura mediului înconjurător. Iar în contextul schimbărilor climatice, umbra arborilor și sistemele naturale de reducere a temperaturilor vor ajuta orașele să devină mai reziliente.

Și așa sperăm să devină și Târgu-Mureșul!

Materialul a fost realizat împreună cu Fundația Comunitară Mureș, cărora le mulțumim pentru colaborare

Lăsați un comentariu