Meghívjuk egy sétára kánikulában a városközpontba

Vajon mit lehet érezni a napon? És az árnyékban?

A meghívásunk célja, hogy demonstráljuk mennyire ártalmasak az árnyékolatlan területek egy városban avagy praktikusan fogalmazva, mit jelent a fák hiánya.

Hőkamerával felvértezve érkeztünk egy forró napon Marosvásárhely központjába. A mértértékek aggasztóak és azt mutatják, hogy talán meg is sülhetünk ilyenkor a belváros aszfaltján.

A Színház téren a hőmérsékleti értékek elérték vagy meghaladták az 50°C-ot, a padokon ennél egy kicsit alacsonyabb, 45,6°C volt. Hát nem mondhatni, hogy kellemesnek ígérkezik leülni rá. Inkább buszra szállna? Hmmm, a megállóban „kellemes” 50 fokban várakozhat az ember.

Ezeket az értékeket július végén rögzítettük. Elena Mateescu, az Országos Meteorológiai Hivatal igazgatója szerint 2021 júliusa a tartós hőhullámoknak köszönhetően bekerült a 1961 óta mért három legmelegebb július közé .

A városok tájépítészeinek sürgősen el kellene gondolkozniuk azon, hogy milyen megoldásokat tudnak alkalmazni a klímaváltozás elleni védekezéshez. Az biztos, hogy fák nélkül megfulladunk a perzselő naptól a túlfűtött betontengerben.

Miért multifunkcionálisak a fák egy városban az éghajaltváltozáshoz való alkalmazkodásban? Leglátványosabb természetesen az, hogy árnyékot nyújtanak, emellet port és vizet kötnek meg, elnyelik a szén-dioxidot és más káros anyagokat. Hűtő hatásukat a fizikai árnyékoláson felül fokozza a párologtatásukból származó hőelvonás. A klímaváltozással szembeni kitettségünket a fák árnyéka és a természetes rendszerek csökkentik és segítségükkel tudunk a városokban is védekezni az éghajlatváltozás okozta hőhullámok ellen többek között.

Reméljük, hogy Marosvásárhelyen is egyre több lesz a fa!

Az anyag a Marosszéki Közösségi Alapítvánnyal közösen készült, akiknek köszönjük az együttműködést.

Szóljon hozzá