Uniunea Europeană vrea să voteze în acest an legea privind restaurarea naturii #RestoreNature

Restaurarea de urgență habitatelor este necesară pentru a reface natura în Europa și, astfel, pentru a consolida reziliența continentului.

https://milvus.ro/gameon/nature-restoration-law/

Un milion de specii din întreaga lume sunt pe cale de dispariție, iar starea ecosistemelor de care depindem se deteriorează mai repede ca niciodată. Europa nu face excepție: în UE, 81% dintre habitatele protejate și 63% dintre specii se află într-o stare de conservare inadecvată sau slabă.

Declinul biodiversității în Europa se află într-un stadiu atât de avansat încât conservarea și protejarea a ceea ce a mai rămas din natură nu va fi suficientă pentru a opri pierderea biodiversității. Dacă biodiversitatea continuă să scadă, resursele noastre de apă, solurile, securitatea alimentară și expunerea la fenomene meteorologice extreme vor continua să se agraveze.

În luna iunie a anului trecut, Comisia Europeană a publicat mult așteptata propunere de lege a UE privind refacerea naturii (#RestoreNature), care ar putea opri și inversa pierderea biodiversității, contribuind în același timp la punerea în aplicare a mai multor strategii deja semnate, care sunt esențiale pentru a atenua schimbările climatice și consecințele acestora. Soluțiile bazate pe natură sunt cea mai ieftină și mai accesibilă modalitate de a rezolva criza climatică și a biodiversității.

Comisia propune restaurarea a cel puțin 20 % din suprafețele terestre și marine ale UE până în 2030 și a tuturor ecosistemelor care au nevoie de restaurare până în 2050.

Aceasta va fi prima legislație la nivel european care stabilește obiective obligatorii din punct de vedere juridic pentru refacerea naturii! Este ultima șansă pentru a inversa criza biodiversității și a climei, punând natura degradată a UE pe drumul spre refacere.

Propunerea este primul act legislativ major al UE în materie de biodiversitate de la Directiva Habitate din 1992 și respectă angajamentele asumate de Comisia Europeană în Strategia UE privind biodiversitatea până în 2030, care solicită refacerea ecosistemelor de înaltă calitate și reziliente din UE.

Restaurarea de urgență habitatelor este necesară pentru a readuce natura în Europa și, astfel, pentru a crea reziliență pe continent. Este esențial ca cea mai mare parte a acțiunilor de regenerare a ecosistemelor noastre să fie întreprinse înainte de 2030, deoarece acest lucru este esențial pentru a aborda criza dublă a biodiversității și a climei.

Legea UE privind refacerea naturii ar putea avea un impact real asupra acestor crize interconectate. Potrivit unui studiu realizat de Comisia Europeană, fiecare euro investit în restaurarea naturii generează beneficii economice de 8 până la 38 de ori mai mari.

Sperăm că eurodeputații noștri și ministrul Mediului vor simți responsabilitatea pe care o au în cadrul negocierilor și vor vota pentru un proiect de lege redactat cu profesionalism, care ne va asigura un viitor apropiat sigur și securizat.

Lăsați un comentariu