Az idén meg szeretné szavazni az Európai Unió a természet-helyreállítási törvényt #RestoreNature

Sürgősen élőhely-restaurációra van szükség ahhoz, hogy a természetet helyreállítsuk Európában és ezzel megteremtsük a kontinens ellenálló-képességét.

https://milvus.ro/gameon/nature-restoration-law/

Világszerte egymillió fajt fenyeget a kihalás veszélye, és az ökoszisztémák állapota, amelyektől függünk, gyorsabban romlik, mint valaha. Európa sem kivétel: az EU-ban a védett élőhelyek 81%-a és a fajok 63%-a elégtelen vagy rossz természetvédelmi helyzetű.

Az európai biológiai sokféleség hanyatlása olyan előrehaladott állapotban van, hogy a megmaradt természet megőrzése és védelme nem lesz elegendő a biológiai sokféleség csökkenésének megállításához. Ha pedig tovább csökken a biodiverzitás, vízkészleteink, talajaink, élelmiszerbiztonságunk és a szélsőséges időjárásnak való kitettségünk tovább romlik.

Tavaly júniusban az Európai Bizottság közzétette a régóta várt javaslatot az EU természet-helyreállítási törvényéről (#RestoreNature), amely megállíthatja és visszafordíthatja a biodiverzitás csökkenését ugyanakkor több aláírt stratégia megvalósításához hozzájárulhat, amelyek elengedhetetlenek a klímaváltozás és következményeinek mérsékléséhez. A természet alapú megoldások a legolcsóbbak és legelérhetőbbek a klíma és biodiverzitás válság megoldásában.

A Bizottság azt javasolja, hogy 2030-ig az EU szárazföldi és tengeri területeinek legalább 20%-át állítsák helyre, 2050-ig pedig az összes helyreállításra szoruló ökoszisztémát hozzák rendbe.

Ez lesz az első olyan európai szintű jogszabály, amely jogilag kötelező érvényű célokat határoz meg a természet helyreállítása érdekében! Ez az utolsó szalmaszál a biológiai sokféleség és az éghajlat válságának megfordítására azáltal, hogy az EU leromlott természetét a helyreállítás útjára tereljük.

A javaslat az 1992-es élőhelyvédelmi irányelv óta az első jelentős uniós jogszabály a biológiai sokféleségről, és követi az Európai Bizottság által az EU 2030-ig szóló biológiai sokféleséggel kapcsolatos stratégiájában vállalt kötelezettségeket, amely a kiváló minőségű és ellenálló ökoszisztémák helyreállítására szólít fel az EU-ban.

Sürgősen élőhely-restaurációra van szükség ahhoz, hogy a természetet visszahozzuk Európába és ezzel megteremtsük a kontinens ellenálló-képességét. Alapvető fontosságú, hogy az ökoszisztémáink megújítására irányuló intézkedések nagy része 2030 előtt megtörténjen, ez elengedhetetlen a biodiverzitással és éghajlattal kapcsolatos kettős válság kezeléséhez.

Az EU természet-helyeállítási törvénye valódi változást hozhat az egymással összefonódó válságokban. Az EU Bizottság tanulmánya szerint minden egyes euró, amelyet a természet helyreállításába fektetünk, 8-38-szoros gazdasági hasznot eredményez.

Reménykedünk benne, hogy európai parlamenti képviselőink és környezetvédelmi miniszterünk a tárgyalásokon át fogja érezni felelősségét és a szakmai alapossággal megalkotott törvénytervezetet a biztonságos közeljövőnket biztosító formában fogja megszavazni.

Szóljon hozzá