Trei pui de berze au pierit din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile

Pe 27 iunie 2012 membrii Grupului Milvus au făcut o deplasare ca urmare a solicitării primite de la primarul comunei Suplac. În satul Idrifaia (comuna Suplac) localnicii erau îngrijorați, deoarece berzele au dispărut de o săptămână și jumătate. De un timp oamenii care locuiesc în apropiere nu au mai văzut berzele care ocupau cuibul de la marginea satului, situat pe un suport, și nici puii care deja stăteau în picioare. Primarul a chemat un utilaj cu macara, aparținând unei firme care se ocupă cu întreținerea rețelelor electrice, și cu ajutorul acestuia am examinat motivul pentru care berzele au părăsit cuibul. Când am ajuns la cuib. am constatat cu tristețe prezența rămășițelor unui pui de barză, care a pierit în urmă cu aproximativ o săptămână și jumătate. Luând în considerare stadiul trupului și condițiile meteorologice din acea perioadă, am ajuns la concluzia, că puii au murit probabil din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile. Un copil care a venit la fața locului ne-a confirmat aceste presupuneri, după spusele lui în urma unei furtuni, el a găsit doi pui de barză morți sub stâlp. Cele două berze adulte la început s-au întors la cuib, iar după câteva zile au început să construiască un nou cuib, puțin mai departe, pe un alt stâlp.

Lăsați un comentariu

This Post Has 4 Comments

 1. Tundik Betty

  Buna!

  Am vazut de cateva zile, o barza moarta in cuibul din Dumbravioara, primul cuib, dinspre targu mures, chiar dupa pod pe partea dreapta, dar dinspre targu mures nu se vede, se vede mai bine dinspre reghin…Pana acum nu stiam sigur ce este, dar am oprit cu masina si am vazut clar ca este o barza….si se pare ca e moarta…:(

  Va rog frumos sa va uitati la acel cuib….

  Cu stima si multumiri

  1. zsani

   Kedves Betty, igen többen megjegyezték már és közülünk többen látták már, sajnos az a gólyafióka el van pusztulva. Sajnos ez időnként megtörténik…

   1. Szilárd

    Bună ziua,

    În luna iulie, împreună cu colegul meu Kósa Ferenc (coordonatorul programelor cu barza albă din România) am efectuat inelări la toate cuiburile din Dumbrăvioare.
    În cuibul în discuție am găsit un singur pui, de talie mică, slab dezvoltat, mult mai înapoiat în vârstă decât majoritatea puilor din sat. Unul dintre picioarele lui a fost atrofizat aproape complet iar celălalt de asemenea afectat de o sârmă care era înfășurat în jurul picioarelui și care strângea. Puiul practic nu se putea mișca. Am eliberat piciorul și am lăsat puiul în cuib, neinelat.
    Probabil din cauza septicemiei el a decedat la 2 zile după ce am plecat. Am fost și noi anunțați de către mai multe persoane, însă neavând posibilitatea de a procura un camion cu macara, nu am putut lua jos puiul mort.
    Astfel de cazuri se întâmplă din păcate sporadic, și sunt datorate sârmelor, frânghiilor sau cârpelor aduse în cuib de către păsările adulte. Acestea se încorporează în cuib și se agață deseori de piciorul puilor. Astfel se întâmplă cazuri întâlnite și în cazul de față.

    Szilárd

    1. Brigita

     … ora 05.30 … Chiar daca se implinesc 11 ani de atunci, cazul poate fi de actualitate… am o nelamurire si intrebare, in acelasi timp, si anume, … daca tot ati ajuns la pui si i-ati eliberat piciorusul, DE CE NU L-ATI LUAT, DE CE NU L-ATI SALVAT, DE CE L-ATI LASAT IN CONTINUARE SINGUR, RANIT, IN SUFERINTA, NEAJUTORAT, FARA HRANA, APA, ETC. ????? … DE CE ? … Ce motiv e acela ca n-ati avut camion, etc.? … DE CE NU L-ATI LUAT ATUNCI CAND ATI AJUNS LA EL ? … DE CE ? …