Barza și albinele de la Sântana

[singlepic id=595 w=250 h=200 float=left] În ultima vreme tot mai mulți oameni se adresează Grupului Milvus cerând ajutor în protecția berzelor. De obicei ni se cere să “facilităm” montarea unui suport pentru cuib de barză pe un stâlp electric (ex. în valea Nirajului, la Ocna de Sus, etc.) sau ni se semnalează dărâmarea cuiburilor aflate direct pe rețea de către operatorul rețelei de electricitate (jud. Giurgiu) – în toate cazurile încercăm să ajutăm în limita posibilităților noastre.

La sfârșitul lunii aprilie însă am primit o cerere ieșită din comun – un localnic din Sântana de Mureș ne-a semnalat că barza din localitate este intens deranjat de albine sau viespi și există șanse ca aceasta să-și părăsească cuibul.

[singlepic id=594 w=250 h=200 float=right]

În 27 aprilie, împreună cu colegul nostru Daróczi Szilárd ne-am deplasat la fața locului . Am constatat că, localnicul are dreptate și că un roi de albine deranjează barza în așa măsură, încât pasărea a fost nevoită să părăsească cuibul de mai multe ori. Eram aproape siguri că barza are ouă, pentru că după fiecare „abandon”, pasărea puternic deranjată revenea pe cuib și încerca să se așeze.

Localnicii – mari iubitori de berze, le mulțumim – ne-au sugerat soluția – să chemăm pompierii și cu scara lor să urce apicultorul care stătea aproape – el urmând să gonească sau să prindă roiul de albine. Cuibul fiind însă pe stâlp de electricitate, aveam nevoie și de acordul și ajutorul companiei Electrica. Din păcate în ziua respectivă nu au reușit să ne trimită o echipă în ajutor (cu mașină specială)– însă am primit promisiunea pentru 29 aprilie. Ținem să mulțumim și pe această cale celor de la Electrica Mureș, pentru ajutorul acordat în protecția berzelor de fiecare dată când le solicităm ajutorul. În ziua respectivă ne-am dus – de data aceasta cu colegul Deák Attila – la Sântana și el a reușit să facă câteva poze și un filmuleț despre barza și albinele.

[youtube style=”text-align:center”]KeKefmmDnDE[/youtube]

[singlepic id=600 w=250 h=200 float=right]

A sosit și echipa Electrica, era de față și apicultorul, astfel că am început operațiunea de salvare. Era înainte de ploaie și albinele erau agitate în așa măsură încât barza nu reușea să se așeze pe cuib, fiind gonit de mai multe ori. După ce apicultorul a urcat cu autoscara la cuib pentru a evalua situația, am realizat că nu avem ce să facem – albinele nu erau instalate în cuib, ci cuibul de barză se afla pe ruta lor de „migrație” de la stupi către zonele de colectare a polenului. Din păcate nu am putut face nimic.

[singlepic id=597 w=250 h=200 float=left]

Partea bună era că, după ploaie albinele s-au liniștit și barza a fost lăsată în pace, iar ea imediat s-a așezat pe cele 4 ouă din cuib. Apicultorul ne-a promis că de curând va muta stupii din curte, astfel pericolul va fi îndepărtat, iar noi sperăm ca barza să reușească să-și crească puii. Este un caz particular, iar noi suntem interesați de părerea-sfatul Dvs. – ce se poate face într-o astfel de situație?

[singlepic id=598 w=250 h=200 float=center]

Lăsați un comentariu

This Post Has One Comment

  1. TANTA ALISTAR

    – Si eu multumesc domnului apicultor pentru gestul sau de buna intelegere si gentilete.