Peripeții, deșeuri și Mary Poppins

Cum se îmbină toate trei? Aparent nicicum, asta până ce nu te apuci de inelat pui de barză!
Vremea instabilă de luna trecută, a permis inelarea puilor din județele Mureș, Harghita și Cluj pe parcursul mai multor săptămâni. Inelatorii au colindat zeci de sate din zonele respective și au reușit să „înnobileze” 303 pui de barză. Un număr bun au consemnat ornitologii în caietele lor!

Peripețiile cu duiumul – din prima zi, colegii au rămas „agățați” 20 de minute în nacela care îi conducea spre cuibul de la înălțimi din cauza unei defecțiuni minore. Doar că ploua, iar la fel ca în celebrele filme cu Mary Poppins, umbrele s-au deschis! Iar colegii din județul Harghita au inelat fix 19 pui înainte să se strice mașina cu nacelă.
Câteva zile și sate mai încolo, o colegă inelator a găsit agățat de un cuib…o piesă de lenjerie feminină. Mare mirare pe capul nostru!

Deșeuri? Cât cuprinde. Din păcate păsările le adună pentru a-și îmbogăți cuibul, pentru a-l face mai stabil la intemperii, dar în fapt, are loc contrariu. Cu cât vom arunc mai multe pet-uri, haine sau alte deșeuri, cu atât mai des le vom întâlni în cuiburile păsărilor. Un fenomen, deja, prea recurent și care ne pune pe gânduri. Mai mult, anul asta am descoperit un dop de plastic chiar și în ingluviile găsite în cuib. Acest lucru înseamnă că deșeuri nedigerabile apar în hrana puilor.

În rest, vă mai spunem că anul acesta a avut loc și prima inelare la un cuib urban, în Tîrgu Mureș, unde prichindeii însoțiți de părinți au asistat la inelarea unuia dintre cei trei pui de barză. Dar nu numai cei tineri au fost entuziasmați, tanti Ida din Sânpaul (județul Harghita) și-a văzut visul cu ochii, o fotografie cu un pui de barză!

Sperăm ca anul viitor, inelarea puilor de barză să devină un moment de neuitat pentru cât mai mulți dintre voi, prietenii noștri!

Lăsați un comentariu