A szentannai gólya és a méhek

[singlepic id=595 w=250 h=200 float=left]Az elmúlt időszakban egyre többen fordultak a marosvásárhelyi Milvus Csoport Madártani és Természetvédelmi Egyesülethez, segítséget kérvén a gólyák védelme érdekében. Általában azzal a kéréssel keresnek meg bennünket, hogy biztosítsunk egy állványt egy villanyoszlopon lévő gólyafészeknek (pl. Nyárádvölgye, Felsősófalva), illetve afelől értesítenek, hogy a fészkek veszélyben vannak, esetleg a villanyhálózat karbantartói jogtalanul távolítanak el költőhelyeket. Minden egyes esetben megtesszük a tőlünk telhetőt, hogy megoldjuk a kialakult, sokszor kellemetlen helyzeteket, problémákat.

Április végén viszont egy nem mindennapi kéréssel fordultak hozzánk: egy marosszentannai lakos arról értesített, hogy a faluban fészkelő gólyát folyamatosan zavarják a méhek vagy a darazsak, és előfordulhat, hogy emiatt a gólya elhagyja fészkét. Az ügy orvoslásaképp, április 27-én, Daróczi Szilárd kollegánkkal közösen a helyszínre látogattunk, hogy feltérképezzük a kialakult helyzetet. Meggyőződésünk volt, hogy a gólya lerakta már tojásait, hiszen minden alkalommal, amikor a méhek „elüldözték” fészkéből visszatért oda.

[singlepic id=594 w=250 h=200 float=right]

A helyieknek – akikről rövid idő alatt bebizonyosodott, hogy igazi gólyaszeretők – külön köszönet jár, hiszen az ők javaslataikra döntöttük úgy, hogy egy tűzoltóautó, valamint egy méhész segítségével eltávolítjuk a méhrajt. Mivel a fészek egy villanyoszlop tetején volt, elengedhetetlenné vált az Electrica segítsége és jóváhagyása.

Sajnálatos módon az először megbeszélt találkozóra (április 27.) az Electricának nem sikerült szakemberekből álló csapatot küldeni a helyszínre (speciális autóval együtt), viszont ígértet kaptunk, hogy április 29-én mindenképp számíthatunk rájuk. Ezúttal is köszönetet szeretnénk mondani a Maros Electricának, akik minden egyes alkalommal készségesen segítettek.

Az említett időponton (április 29-én) Deák Attila kollegánkkal kilátogattunk a marosszentannai fészekhez, ahol sikerült néhány fotót és egy rövid kisfilmet készíteni a gólyákról és a méhekről. Megérkezett a csapat az Electricától, jelen volt a méhész is, így kezdetét vette a mentési akció.

 

[youtube style=”text-align:center”]KeKefmmDnDE[/youtube]

[singlepic id=600 w=250 h=200 float=right]

Mivel közeledett az eső, a méhek olyannyira izgatottakká váltak, hogy a tojónak nem sikerült elfoglalni fészkét, ugyanis többször elüldözték őt. A méhész felmászván a fészek közelébe, megállapította, hogy nem a méhek foglalták el a gólya fészkét, hanem a fészek esett az ők „vándorlási” útjukba (a kaptároktól a virágport begyűjtő területekig). Sajnos nem tehettünk semmit.

[singlepic id=597 w=250 h=200 float=left]

Szerencsére az esőt követően a méhek lenyugodtak és a tojó elfoglalhatta helyét a négy tojáson. A méhész azt ígérte, hogy a közeljövőben elköltözteti a kaptárokat, és ezáltal a méhek más „útvonalat” választanak, így a tojó nyugodtan költheti tojásait. Mi pedig mindenképp reméljük, hogy sikeresen felneveli majd a gólyafiókákat.

[singlepic id=598 w=250 h=200 float=center]

Szóljon hozzá