Păsările migratoare se întorc!

Acvilele țipătoare mici, dumbrăvencele, vântureii de seară, berzele albe și alte păsări migratoare sunt pe drum, spre zonele de cuibărire din Europa. Le așteptăm și noi în România începând cu luna aprilie, însă primele berze pot fi observate deja din această lună.

Însă rutele de migrație ale acestor specii de păsări sunt și diferite, și asemănătoare! Iată câteva:

Arlie, pe drum!

Arlie, acvila țipătoare mică (Aquila pomarina), echipată cu un transmițător satelitar a început migrația de primăvară, exact în aceiași zi în care a pornit și anul trecut, 8 februarie. Pasărea este acum în Etiopia.

Puteți urmări aici traseul lui Arlie.

Inițial, au fost montate 22 de transmițătoare în cadrul proiectului „LIFE08 NAT/RO/000501 – Conservarea acvilei țipătoare mici în România” menit să implementeze diverse măsuri de conservare a acestei specii. Proiectul a fost realizat în parteneriat, de către Agenția de Protecția Mediului Sibiu, Asociația „Grupul Milvus” și Societatea Ornitologică Română. Dintre păsările cu emițătoare numai două mai puteau fi urmărite în migrația de toamnă din 2015, dar din păcate și una dintre acestea – Erika – probabil a murit în Botswana în ianuarie 2016.

Acvilele parcurg în medie 9000 de km în 80 de zile pentru a ajunge în cartierele lor de iernare, migrația de primăvară este însă mai scurtă și cu două săptămâni!

Din observațiile științifice furnizate de transmițătoare, în ultimii ani au fost observate mai multe piedici pe ruta lor: de exemplu, peninsula Sinai pare a fi o capcană geografică unde intră de obicei doar păsările tinere, fără experiență, pe când adulții – experimentați – ocolesc Golful Suez la nord de orașul Suez. Păsările tinere coboară instinctual spre sud, până când ajung în vârful peninsulei Sinai, unde de multe ori nu reușesc să treacă golful Suez (lat de 20-30 km), epuizați se adună la stația de epurare a localității Sharm-al-Sejk (sursă de apă dulce) unde multe mor din lipsă de hrană. O acvilă – Jakab – a ales o rută interesantă, a trecut peste Peninsula Arabă și a intrat pe continentul african prin strămtoarea Bab el Mendeb.

Dacă totul va merge bine, îl așteptăm pe Arlie la cuibul său din Piemontul Făgărașului la începutul lunii aprilie!

Dumbrăvencele – pauză de odihnă în regiunea Sahel!

Dumbraveanca

Două dumbrăvence (Coracias garrulus) echipate cu transmițătoare în Ungaria, în cadrul proiectului româno-maghiar „Conservarea dumbrăvencei în Bazinul Carpatic (LIFE13/NAT/HU/000081)” în care Grupul Milvus este partener, au oferit cercetătorilor informații interesante despre rutele lor. Au străbătut Balcanii prin Grecia și Serbia și au trecut Marea Mediterană spre Egipt.

Au ales să petreacă o lună (sfârșitul de septembrie – sfârșitul de octombrie) în regiunea Sahel (granița dintre Ciad și Sudan), o savană verde, plină de vegetație, numai bună pentru a-și înnoi resursele de energie necesare pentru drum! După o pauză de o lună și jumătate, păsările s-au îndreptat către zonele de iernare din Namibia și Botswana). Ne așteptăm, ca păsările să pornească în orice moment. În Câmpia de Vest, populația dumbrăvencei este estimată la o sută de perechi și este considerată o specie vulnerabilă. De altfel, în Europa, aproximativ 40 la sută din populațiile acestei specii au dispărut în ultimii 50 de ani.

Drumul dumbrăvencelor poate fi urmărit aici.

Vânturelul de seară (Falco vespertinus), cuibărește, iernează și migrează gregar

Falco vespertinus

Cea mai mica pasăre răpitoare din țara noastră, înainte de a pornit în lungul ei drum spre Africa, se adună în zone de premigrație. Acestea sunt teritorii tradiționale, neschimbate de ani de zile, unde se strâng sute sau uneori chiar mii de exemplare pentru a înnopta împreună. De altfel, migrează spre cartierele de iernare din sudul Africii fără a urmări rute bine conturate. Pe moment, puteți urmări migrația a trei păsări din România echipate cu transmițătoare:

Pe la mijlocul lunii aprilie, vânturelul de seară se întoarce în Europa, depunerea pontelor (între 2-4) are loc abia prin mijlocul lunii mai.

Berzele (Ciconia ciconia) – vedetele camerei web de la Dumbrăvioara

Anul trecut, camera web instalată în localitatea Dumbrăvioara a avut un mare succes! În perioada de eclozare a ouălor de barză, în doar două săptămâni am înregistrat peste 9 mii de persoane care au accesat pagina pentru a urmări în direct, viața acestor păsări.
Vestea bună este că și ele sunt pe drum!

Lăsați un comentariu