Provocarea OBM și vestitorii primăverii

Primăvara e aici – asta indică și sosirea păsărilor migratoare. Provocarea OpenBirdMaps din martie invita utilizatorii aplicației de pe telefon să înregistreze cinci specii de păsări dintre cele care sosesc printre primele.

Mărăcinar negru ©Nagy Attila

Dar care a fost dinamica sosirii acestor păsări în primăvara anului trecut?

Am analizat, așadar, frecvența cu care apar speciile în lista celor 219 de observații din listele complete de specii din luna martie 2021.

Frecvența cu care apar speciile în observațiile listelor complete din luna martie 2021 (sursa: OpenBirdMaps)

Printre primii veniți au fost exemplare de mărăcinar negru, sturz cântător și graur, pe care le-a urmat ciocârlia de câmp. Berzele au apărut abia în ultimele zile ale lunii, iar în cazul sturzilor cântători putem observa un val mare la sfârșitul lui martie.

Observația de tipul listă completă din aplicație presupune căutarea păsărilor în mod activ de către observator, timp de cel puțin 5 minute, și înregistrarea fiecărei specii cu numărul aferent. Aceste tipuri de observații sunt foarte bune pentru analiza distribuției spațiale și temporale ale păsărilor, deoarece vom ști nu doar ce specii a văzut/auzit observatorul, dar și ce specii au lipsit din areal.

Pe interfața aplicației OpenBirdMaps se poate selecta din secțiunea Formulare – Listă completă de specii. Dacă porniți înregistrarea, asigurați-vă că veți fi atenți la păsări cel puțin timp 5 minute (dar nu mai mult de 1h) și că veți înregistra toate exemplarele. Dacă nu le puteți număra cu exactitate, încercați să le estimați cât mai bine. În esență, o observație de tipul listă completă poate fi efectuată oriunde – în fața casei, în parc, pe stradă, în parcare sau în pădure. Acest lucru ne va oferi o imagine mai clară asupra păsărilor din țara noastră și, în curând, vom fi în măsură să comparăm rezultatele din primăvara aceasta cu cele din anul trecut.

Mai sunt câteva zile rămase din lună ca să puteți duce provocarea la bun sfârșit. Și nu uitați – fiecare observație contează!

Apariția sturzului cântător în martie 2021 pe animația EuroBirdPortal. Datele introduse în OpenBirdMaps sunt sincronizate săptămâna

Lăsați un comentariu