OBM kihívás és tavaszi vonulók

A tavasz lassan érkezik és ezt tükrözi a vonuló madarak érkezése is. A márciusi OpenBirdMaps kihívásunkban öt, korán érkező tavaszi vonuló madárfaj megfigyelésére bíztattuk a telefonos jegyzetfüzet felhasználóit.

Cigánycsuk ©Nagy Attila

Vajon hogyan alakult ennek az öt madárfajnak az érkezési mintázata 2021 tavaszán?

Ehhez megnéztük, hogy a tavaly márciusban rögzített 219 darab teljes listás madármegfigyelés adatai közül milyen gyakoriságban fordultak elő ezek a fajok.

A 2021 márciusában rögzített 219 darab teljes listás madármegfigyelés alapján készített tavaszi érkezések (forrás: OpenBirdMaps)

A cigánycsuk, énekes rigó és a seregély már a hónap elején megjelent, a mezei pacsirta valamivel később, a fehér gólyák pedig igazán csak a hónap utolsó napjaiban “robbantak” be. Az énekes rigó esetében egy nagyobb hullámot is láthatunk a hónap végén.

A teljes listás megfigyelés azt jelenti, hogy a megfigyelő legalább 5 percig aktívan kereste a madarakat, feljegyzett minden fajt és azok egyedszámát. A teljes listás megfigyelések azért alkalmasabbak a madarak tér- és időbeli elterjedésének vizsgálatára, mert nem csak azt tudjuk meg, hogy milyen fajokat látott és hallott megfigyelőnk, hanem arról is kapunk információt, hogy mi nem volt jelen a bejárt és megfigyelt területen.

A telefonos OpenBirdMaps alkalmazás felületén külön választható a “Teljes fajlista” űrlap. Ha ezt elindítjuk, mindenképp figyeljünk legalább 5 percig (de legfeljebb egy órát) és jegyezzünk fel minden madarat. Ha nem is tudjuk pontosan megszámolni őket, legalább megközelítően becsüljük meg egyedszámukat. A ház előtt, utcán, parkban, parkolóban, erdőben – bárhol indíthatunk teljes fajlistás megfigyelést. Ezzel lesz teljesebb a hazai madarakról alkotott képünk és így nézhetjük meg hamarosan, hogy mennyire volt más ez a tavaszi érkezés a tavalyihoz képest.

Ne feledjétek, még van hátra pár nap a márciusból, teljesíthető a kihívás és egyébként is: minden megfigyelés számít!

Az énekes rigó érkezése Európában 2021 márciusában az EuroBirdPortal térképén. Az OpenBirdMaps-ben rögzített adatokkal hetente szinkronizáljuk

Szóljon hozzá