Petarde, artificii și păsări

Marea majoritate a câinilor intră în panică de la petarde și artificii. Dar ce știm despre reacția păsărilor? Întrebarea a fost pusă de unul dintre cititorii noștri pe pagina Facebook a Grupului Milvus. Încercăm să elucidăm această întrebare prin două cazuri concrete.

O cercetare făcută în Olanda a urmărit timp de trei ani efectul jocurilor cu artificii asupra păsărilor. Au folosit aparate radar pentru a detecta mișcările lor aeriene. Câteva minute după miezul nopții ecranele radarelor au devenit aglomerate de semnalele păsărilor speriate și dezorientate. Întrerupând odihna lor de noapte ele au rămas în medie 45 de minute în aer. Acest lucru nu este letal în mod direct, însă stresul și energia folosită reduce semnificativ șansele lor de supraviețuire în zilele următoare.

Orașul Tata din Ungaria a decis interzicerea totală a petardelor și jocurilor artificiale în anul 2018. Lacul Öreg din imediata apropiere a orașului găzduiește mii de gâște sălbatice pe timpul iernii. Rezultatul a fost mult peste așteptări: din cele 23 000 exemplare și-au luat zborul numai câteva stoluri mici speriate de petardele localităților din împrejurimi. În dimineața zilei Anului Nou, gâștele au fost regăsite în număr similar, ceea ce n-a fost observat în 30 de ani.

Pe baza acestor exemple Grupul Milvus nu recomandă jocurile artificiale zgomotoase și sprijină festivitățile liniștite celebrate cu lumânări, mult mai prietenoase cu natura.

Lăsați un comentariu

This Post Has 2 Comments

  1. sofia pop

    Ar fi foarte bine sa fie interzise cu desavarsire, dauneaza si copiilor si adultilor sensibili!