Petárdák, tűzijáték és madarak

Fotó: Howard Ignatius

A kutyák nagy része pánikba esik a szilveszteri petárdázástól, de mit tudunk a vadon élő madarak reakcióiról? Két eset ismertetésével próbáljuk körbejárni a kérdést, amelyre a Milvus Csoport Facebook oldalán hívta fel a figyelmet egyik kedves követőnk.

Egy holland kutatásban három éven keresztül vizsgálták a tűzijátékok hatását a madarakra. Radarokkal figyelték a települések közelében levő védett területek feletti légteret. Szilveszter éjfél után néhány perccel az addig üres képernyő megtelt a tömegével felzavart madarak jeleivel. Az éjjeli pihenőjükből felvert madarak átlagosan 45 percen keresztül maradtak a levegőben. Ez ugyan nem okozza közvetlenül a halálukat, de az így elhasznált energiatartalék és stressz jelentősen csökkentheti életben maradási esélyeiket a következő napokon.

A magyarországi Tata városa 2018-ban úgy határozott hogy betiltja a petárdázást és a tűzijátékokat, annak érdekében hogy a közeli Öreg-tavon pihenő vadludak nyugalmát megőrizze. Az eredmény minden várakozást felülmúlt: a mintegy 23000 éjszakázó madárból csak néhány kisebb csapat riadt fel, ők is csak a környező települések petárdái hatására. Újév első napján változatlan számban pihentek libák a tó vizén, amire az utóbbi harminc évben nem volt példa.

Mindezek ismeretében a Milvus Csoport nem támogatja a hangos tűzijátékokat és petárdázást, helyette javasoljuk a csillagszórós, gyertyafényes meghitt és természetbarát ünneplést.

Szóljon hozzá