Dragi clujeni și turiști!

Clujul se află la întâlnirea habitatelor stepice cu habitatele mai reci ale unor dealuri relativ înalte, împădurite. Probabil și din această cauză zona este relativ bogată în specii de șerpi. Nu departe de oraș trăiesc două specii de vipere, una intră chiar și în oraș. S-au mai bine zis, orașul s-a dezvoltat pe habitatele viperei. Dar, nu este loc de panică, amândouă speciile sunt foarte rare aici!

Așadar, dacă  întâlniți un șarpe, acela în cele mai multe cazuri va fi un șarpe de casă (Natrix natrix), un șarpe neveninos, care preferă habitatele umede și se hrănește cu amfibieni (broaște și triton), sau un șarpe de apă ce consumă deobicei pești, denumit chiar șarpe de apă (Natrix tessellata).  Ar putea fi un șarpe de alun (Coronella austriaca), șarpe similar neveninos, care trăiește pe dealurile însorite din vecinătate și preferă ca hrană șopârlele și micromamiferele – șoarecii sau puteți vedea ceva  mai rar, șarpele lui Esculap (Zamenis longissimus), un șarpe neveninos care ajunge la dimensiuni considerabile, chiar și la peste 1,5 m lungime, deseori consumând pui de păsări capturați în cuiburi. Foarte des puteți întâlni inofensiva șopârlă fără picioare, năpârca (Anguis colchica), o șopârlă care se hrănește mai ales cu râme și limacși.

Pe scurt, șarpele de casă se poate identifica după petele galbene și negre de la baza capului, șarpele de casă după petele închise alternate pe corp, șarpele lui Esculap după petele galbene de la baza capului, mai puțin vizibile ca la șarpele de casă, șarpele de alun după dunga brună de la nas până la colțul gurii – o astfel de linie are și șarpele lui Esculap, dar care începe de la ochi -, și năpârca după solzii mici și aspectul strălucitor ca de sticlă a lor.

În zona Făgetului foarte rar ne putem întâlni cu vipera comună (Vipera berus). În ultimii ani doar câțiva câini au fost mușcați de vipere, dar în acest caz știm cine au fost intrușii, iar viperele doar se apărau. La nord de Cluj, pe pajiștile stepice ne putem întâlni cu vipera de fâneață (Vipera ursinii rakosiensis). Această subspecie trăiește doar în Transilvania și în Ungaria, în câteva locuri, deci se află într-o situație critică și protecția ei este importantă.

Cele două specii pot fi diferențiate pe baza prezenței zig-zag-ului față de celelalte specii, vipera de fâneață are zig-zag-urile mai late comparativ cu cea comună. Vipera obișnuită poate avea și exemplare cu colorit uniform închise sau roșiatice.

Vipera comună consumă micromamifere – șoareci  și șopârle, pe când vipera de fâneață mai ales insecte. Din această cauză veninul ei este slab și are efect mai ales insecticid.

Nu-i ucideți fiindcă sunt ființe nevinovate! Folosesc veninul doar  pentru a captura hrana și în digestie, și normal, pentru apărare. Exemplarele întâlnite în oraș se pot direcționa ușor spre o cutie sau găleată așezată pe pământ, de exemplu cu o mătură. Eliberați șerpii în cel mai apropiat habitat natural umed (șarpele de casă, șarpele de apă) sau pe un deal însorit cu tufăriș (șarpele de alun, șarpele lui Esculap, năpârca, vipera comună).

Prezența acestor specii în vecinătate dovedește că trăiți sau v-ați aventurat într-un mediu sănătos, natural. Fiți mândrii de acest aspect!

Mușcăturile de vipere se pot evita! Cele mai multe mușcături se întâmplă, când acestea sunt capturate și manipulate! Vipera nu este o jucărie, nu vă jucați cu ea! O îmbrăcăminte adecvată, bocancii înalți, pantalonii lungi sunt o apărare corespunzătoare. Fiți atenți unde puneți mâna și unde vă așezați! În zone cu vipere, câinii trebuie ținuți în lesă! În caz de mușcătură de viperă, trebuie să rămâneți calmi, aceste mușcături sunt foarte rar fatale, există și mușcături fără venin, uscate sau cu cantitate mică de venin. Însă, trebuie să ajungeți cât mai repede la spital, sunați la 112 pentru ajutor! Nu utilizați garouri, nu tăiați/incizați rana și nu beți alcool sau alte băuturi energizante!

Dacă fotografiați vreo specie, încărcați-o pe grupul facebook Herping România (https://www.facebook.com/groups/herpingromania) pentru determinare, datele de distribuție sunt binevenite în baza de date OpenHerpMaps (https://openherpmaps.ro/?lang=ro)!

Lăsați un comentariu