Fără petarde, fără focuri de artificii!

Focurile de artificii și petardele au devenit o tradiție de sărbători. Bubuitul puternic al artificiilor care explodează deasupra capului nostru într-o ploaie de culori intense, deși plăcut ochiului este periculos atât pentru animalele domestice, cât și cele sălbatice.

Ce efect au asupra animalelor

Cunoaștem efectele pe care le au asupra pisicilor și câinilor, pentru că, la fiecare început de an mii de proprietari de animale pornesc în căutarea prietenilor lor necuvântători care au dispărut în noaptea dintre ani. Un studiu realizat recent arată rezultate alarmante, în ceea ce privește efectele pe care le au artificiile asupra animalelor sălbatice. 

Studiul a implicat 20 de gâște de vară (Anser anser) echipate cu transmițătoare pentru a le înregistra ritmul cardiac și temperatura corpului, care sunt indicatoare ale stresului fiziologic. Cercetarea a fost efectuată la Almsee, un lac din Austria. Cu ocazia Revelionului, în satele din apropierea lacului au fost lansate focuri de artificii.

Foto: Claudia Wascher, autor studiu

Datele înregistrate de transmițătoare arată că,  imediat după artificii, ritmul cardiac mediu al gâștelor a crescut cu 96%, iar temperatura medie a corpului a avut o creștere de 3%. A fost nevoie de circa 5 ore pentru ca aceste rezultate să revină la normal.

Studiul a fost finanțat de Austrian Science Fund și publicat în revista științifică Conservation Psychology.

Putem sărbătorii și fără materiale pirotehnice

Este îmbucurător că în ultimii ani, unele orașe au decis să renunțe la această practică. De exemplu, Primăria Târgu Mureș a decis să sărbătorească trecerea dintre ani fără focuri de artificii, chiar dacă în spatele deciziei se află motive de ordin financiar. Tot din motive de austeritate, în județul Gorj revelionul va fi sărbătorit fără lansarea materialelor pirotehnice. 

În ceea ce privește petardele, Ministerul Afacerilor Interne a lansat un apel către toți cetățenii să nu folosească petarde de Anul Nou. ”Pentru unii este o simplă distracție, pentru animale este un coșmar. Fără petarde de Revelion! Protejați-vă pe voi, dar protejați și animalele!” – se precizează în mesajul MAI

Grupul Milvus face apel către voi toți să găsiți metode alternative de a transforma trecerea dintre ani un moment special. Câteva secunde de distracție pentru noi poate însemna efecte devastatoare, pe termen lung pentru animale. 

Lăsați un comentariu

This Post Has 2 Comments

  1. Brigita

    … ÒRA 18.00 – CONTINUI CU UN EX.. TRIST, PETRECUT IN URMA CU CATIVA ANI… O PISICUTA DE PE MAIDAN, DIN VECINI, A FOST RANITA, NASUCUL ARS, … PETARDA A CAZUT LANGA EA (ARUNCATA DE LA UN BALCON), … SUNT CONVINSA CA A SI SURZIT, DEVENIND PRADA SIGURA PT. CAINI, FIIND IN PERICOL SI FATA DE MASINI, NEMAIAUZIND APROPIEREA LOR, ETC.,… IN ZIUA URMATOARE A PARASIT LOCUL IN CARE TRAIA DE CATIVA ANI, N-AM MAI VAZUT-O DE ATUNCI, … A FOST O MAMA EXTRAORDINARA PT. CELE CATEVA SERII DE PUI PE CARE I-A ADUS PE LUME, NOI, CATIVA VECINI, INCERCAND DE FIECARE DATA S-O AJUTAM CU CE AVEA NEVOIE, … NE-A LASAT AMINTIRE ADEVARATE LECTII DE VIATA,… SE NUMEA LIA, LIA MARE… LIA MICA ESTE LA NOI IN FAMILIE DE APROAPE DOISPREZECE ANI, … S-AUZIM NUMAI DE BINE,

  2. Brigita

    TOTUL PORNESTE DE LA CUM INTRA ACESTE MATERIALE IN TARA, LA GRANITE, AERIENE, TERESTRE, ETC., LEGAL SAU NU, … ( la fel si cu drogurile care intra ilegal in tara) … OMUL VEDE IN MAGAZIN, CUMPARA…. SAU, MAI RAU, LA NEGRU… PANA LA A EMPATIZA TOTI OAMENII CU ANIMALELE ESTE CALE FOARTE LUNGA, SE POATE SPUNE, FARA SFARSIT, … ASTA ESTE REALITATEA CRUDA, … PESTE TOT IN LUME, DE-ALUNGUL SECOLELOR, OMUL „A FOST EDUCAT CU BATUL”… ADICA, A FOST ATINS INTAI ACOLO UNDE IL DOARE, LA BUZUNAR… SI ACUM CAND SCRIU, BUBUIE PETARDELE, ARTIFICIILE, ETC., AICI, PE MALUL MARII, JOI LA ORA 17.35 … SI TOT ASA PANA DUPA ANUL NOU,… 🤔😢