O aglomerare de mii de șoimi – un spectacol de neuitat!

Comuna Ciorăști, județul Vrancea, la limită cu județul Buzău, este locul unui extraordinar eveniment ornitologic. Adunarea vântureilor de seară înainte de a pleca pe ruta de lor de migrare spre Angola, Namibia și Botswana. Datele adunate până acum, ne confirmă faptul că această aglomerare este cea mai mare din Uniunea Europeană, mai mari știm doar în Ucraina, unde probabil se adună cea mai mare parte a populațiilor din Asia și estul Europei. Dar! Probabil chiar și aceste grupuri trec, la un moment dat prin Moldova, Bărăgan sau Dobrogea.  Estimarea realistică a mărimii acestor efective este foarte grea. Pe de o parte, nu se cunosc toate aglomerările de vânturei, pe de altă parte dinamica păsărilor este continuă– unele pleacă, alte vin. Mai concret, miile de păsări numărate în date diferite – de ex. în 15 respectiv 25 septembrie  – sunt doar parțial aceleași vânturei, între timp unele exemplare începându-și drumul spre Africa, altele abia sosind în zona de aglomerare. Conform datelor disponibile, o mare parte a populației globale migrează prin estul României (avem date cu păsări din Ucraina, Rusia și Kazahstan). Uneori, chiar și vânturei din Ungaria se deplasează până la coastele Mării Negre înainte de a începe migrația propriu-zisă. Acest fenomen probabil se datorează faptului că, migrând spre sud de-a lungul acestei longitudini, păsările ajung la țărmurile Africii într-o zonă unde vânturile alizee îi ajută să treacă mai ușor peste Sahara, una dintre cele mai însemnate bariere geografice de-a lungul rutei de migrație a vântureilor.
Rutele vântureilor de seară de-a lungul coastei Mării Negre
Ringlo și Marina, două femele de vânturel de seară monitorizate de Grupul Milvus și MME/BirdLife Hungary, cu ajutorul transmițătoarelor satelitare, au fost capturate în 2015 și respectiv 2016 în locuri de aglomerare din Bărăgan. După reîntoarcerea din Africa în arealele lor de cuibărit, ambele s-au dovedit a fi exemplare din Ucraina. Marina cuibărește în peninsula Crimeea, dar după toamna anului 2015, când a fost capturată lângă Autostrada Soarelui, a revenit atât în 2016, cât și anul acesta în Bărăgan pentru a se pregăti de drumul cel lung.
Zona de cuibărire din Crimeea, respectiv de aglomerare din Bărăgan, în cazul Marinei
Zonele din Bărăgan unde Marina s-a pregătit pentru migrația de toamnă în 2015, 2016 respectiv 2017
Ringlo și Marina, au ajuns deja în cartierul de iernare din Angola. Drumul lor poate fi urmărit accesând pagina http://www.satellitetracking.eu/inds/showmap/?check_239=239&check_306=306 Pentru cei doi vânturei, la fel ca pentru miile de păsări din această specie, liniștea în locurile de aglomerare de toamnă și calitatea habitatelor din împrejurimi (sursa de hrană pe care o asigură) sunt extrem de importante. Pregătite insuficient, în condiție fizică slabă, șansa lor de a supraviețui acestui drum lung, scade. Implicit, se vor întoarce mai puține păsări și scade populația cuibăritoare. Astfel, România are o responsabilitate mare nu doar pentru populația cuibăritoare proprie, dar și pentru cea globală.  

Lăsați un comentariu