În onoarea Dvs., Sir David!

Un vânturel de seară poartă de azi numele reputatului om de televiziune David Attenborough. Este omagiul pe care Grupul Milvus îl aduce atât vieții și carierei acestuia, cât și păsării, care, potrivit observațiilor noastre, are mai mult de 12 ani și a fost inelată de colegul nostru Szilárd J. Daróczi acum 10 ani.
Pasărea a fost revăzută săptămâna trecută în Livada de Bihor, județul Bihor, în locul în care a fost inelată în urmă cu un deceniu. În această perioadă desfășurăm monitorizarea anuală de toamnă a vântureilor de seară, pentru a determina numărul vântureilor care se pregătesc de migrație. Recensământul se face săptămânal și în mod sincronizat, concomitent în mai multe locații și țări. 

Potrivit listei de longevitate Euring 2017 , cel mai în vârstă vânturel de seară revăzut/capturat avea 13 ani, așadar pasărea noastră se înscrie și ea pe lista de prestigiu.
Pentru noi, revederea aceasta reprezintă un mic moment de triumf, eforturile noastre de conservare, prin proiecte („Conservarea vânturelului de seară în regiunea Panonică” – LIFE 05 NAT/H/000122), cât și prin voluntariat dau roade și ne arată că este nevoie de muncă constantă și unitară pentru a crea condiții ca păsările să găsească habitate prielnice.
Sir David se pregătește acum pentru migrație spre cartierele de iernare din sudul Africii. Din datele oferite de transmițătoare satelitare, amplasate pe spatele unor vânturei, știm că păsările preferă Angola, Namibia și Botswana.

Lăsați un comentariu

This Post Has 2 Comments

  1. Varga János

    Sir David !
    Megemelem a kalapom ön előtt . ( Az ember barátai elött is . )
    Varga János
    ( varga jano )