Vércsegyülekező – egy rendkívüli módon látványos természeti jelenség!

A Románia keleti fertályában, Vráncsa (Vrancea) és Bodza (Buzău) megyék határán fekvő Ciorăști község egy különleges madártani jelenség helyszíne: nagy számban gyülekeznek itt kék vércsék, mielőtt nekiindulnának az Angola, Namíbia, Botswana felé tartó őszi vonulásnak. Az eddig összegyűjtött adatok szerint, ez az Európai Unió legtöbb vércsét vonzó gyülekezőhelye, ennél nagyobbról mindeddig csak Ukrajnából érkeztek jelentések, ahol valószínűleg a legnagyobb, ázsiai és kelet-európai kék vércse populációk gyülekeznek. Azonban, minden valószínűség szerint ez utóbbi tömegek is átvonulnak Moldván, a Bărăgan síkságán vagy Dobrudzsán. Nagyon nehéz felmérni ezen átvonuló állományok reális nagyságát. Egyrészt nem ismert minden kék vércse gyülekezőhely, másrészt az állományok átvonulását egy folyamatos dinamika jellemzi – egyes madarak jönnek, mások közben elmennek. Konkrét példával élve, a különböző napokon – például szeptember 15.-én, illetve 25.-én – megfigyelt tömegek csak részben állnak ugyanazokból az egyedekből, hisz míg egyesek elvonulnak Afrika felé, addig mások még csak akkor érkeznek a gyülekezőhelyre. Jelenlegi ismereteink alapján (konkrét adataink vannak ukrajnai, oroszországi és kazahsztáni madarakról) kijelenthetjük, hogy jó eséllyel Kelet-Románián keresztül vonul át a kék vércse világállomány jelentős része.  Olykor még a kárpát-medencei kék vércsék is a Fekete-tengerhez közeli régiókban gyülekeznek a tulajdonképpeni őszi vonulást megelőző időszakban. Ez valószínűleg annak tulajdonítható, hogy amennyiben a Fekete-tenger nyugati partjához közel húzódó hosszúsági körök mentén érkeznek Afrika partjaihoz, az itt fújó passzátszelek szárnyán könnyebben haladhatnak át a Szaharán, mely egyike a legnehezebben vehető akadályoknak a kék vércsék vonulási útvonalán.
A kék vércsék útvonalai a Fekete-tenger partjának mentén
Ringló és Marina, a Milvus Csoport és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) szakemberei által műholdas jeladóval jelölt két kék vércse 2015-ben, illetve 2016-ban lettek befogva a Bărăganban található gyülekezőhelyeken. Az afrikai útjukról költőterületükre való visszatérésük után kiderült róluk, hogy mindketten ukrajnai madarak. Például Marina a Krím félszigeten költ, de a 2015-ös őszi befogása után 2016-ban és idén is eljött a Bărăganig, hogy itt készüljön fel a hosszú útra.
Marina krími költőterülete illetve bărăgan-i gyülekezőhelyei
A bărăgan-i területek, ahol Marina 2015-ben, 2016-ban illetve 2017-ben felkészült a vonulásra
Mindeközben Ringló és Marina már az angolai telelőterületeiken vannak. Útjuk a következő oldalon keresztül követhető: http://www.satellitetracking.eu/inds/showmap/?check_239=239&check_306=306 A két műholdas jeladós kék vércse illetve fajtársaik számára nagyon fontos a gyülekezőhelyek nyugalma és a környékbeli táplálkozóterületek minősége, az itt fellelhető táplálékforrások bősége. Ha felkészületlenül, nem megfelelő kondícióban indulnak neki a hosszú őszi vonulásnak, csökken a túlélési esélyük. Így kevesebb madár tér vissza a költőterületekre, és csökken a fészkelő állomány. Ez az oka annak, hogy Románia nem csak az ország határain belül fészkelő kék vércse populációk jólétéért tartozik felelősséggel, hanem az itt jelentős részben átvonuló világállomány biztonságáért is.

Szóljon hozzá