Monitorizarea păsărilor nocturne din habitate deschise în 2022

Acesta este unul din cele mai speciale dintre programele noastre de monitorizare, deoarece are loc noaptea și adesea în condiții de teren dificile. Din acest motiv, suprafețe mari sunt acoperite doar în acei ani când primim sprijin pentru aceasta în cadrul unui program național.

Pătrate vizitate în cadrul programului de monitorizare a păsărilor nocturne din habitate deschise în 2022

Pentru a urmări continuu schimbările efectivelor și pentru a obține seturi de date de înaltă calitate, ce pot fi analizate, este esențial să se viziteze o parte dintre pătratele de monitorizare și în anii intermediari. În acest an, observatorii au ajuns în 15 pătrate, unde au fost înregistrate 26 de specii de păsări.

Evoluția numerelor de pătrate vizitate
în cadrul programului de monitorizare a păsărilor nocturne din habitate deschise între 2014-2022

În cazul a treizeci de puncte de observare (există cel puțin 10 puncte de observare într-un pătrat de monitorizare de 10×10 km) a fost liniște, la celelalte speciile de păsări cele mai răspândite au fost privighetoarea (în 94 de puncte), ciușul (85) și cristelul de câmp (33).

Privighetoare roșcată. Foto: Vajda József

Cristel de câmp. Foto: Habarics Béla

Mulțumim pentru contribuție observatorilor și voluntarilor care i-au ajutat: Alina Ioniță, Andreea Cîrlig, Bărbos Lőrinc, Daróczi J. Szilárd, Dósa Attila, Győrfi Csaba, Kis Réka-Beáta, Kovács István, Laura Turdean, Liviu Cernisov, Mircea Brăban, Olosutean Horea, Papp Judith, Papp Tamás, Szabó D. Zoltán, Zeitz Róbert.

Lăsați un comentariu