Nyílt élőhelyek éjszakai madarainak felmérése 2022-ben

Ez a monitoring programunk egyik legkülönlegesebb, hiszen éjjel zajlik és sokszor nehéz terepi viszonyok között. Emiatt nagy területek lefedése csak azokban az években történik, amikor valamilyen országos program keretében célzott támogatást kapunk rá.

A Nyílt élőhelyek éjszakai madarainak monitoringja program 2022-ben felmért négyzetei

Az állományváltozások folyamatos követéséhez és jó minőségű, elemezhető adatsorokhoz elengedhetetlen a köztes években is meglátogatni a monitoring négyzetek egy részét. Idén 15 négyzetbe jutottak el megfigyelők, ahol 26 madárfajt jegyeztek fel.

A Nyílt élőhelyek éjszakai madarainak monitoringja program 2022-ben felmért négyzetei

Harminc megfigyelőpont (egy 10×10 km-es felmérési négyzetben legalább 10 megfigyelőpont van) esetében csend volt, a többinél a leggyakoribb madárfaj a fülemüle (94 ponton), füleskuvik (85) és a haris (33) volt.

Fülemüle. Foto: Vajda József

Haris. Foto: Habarics Béla

Köszönjük a megfigyelők és az őket segítő önkéntesek hozzájárulását: Alina Ioniță, Andreea Cîrlig, Bărbos Lőrinc, Daróczi J. Szilárd, Dósa Attila, Győrfi Csaba, Kis Réka-Beáta, Kovács István, Laura Turdean, Liviu Cernisov, Mircea Brăban, Olosutean Horea, Papp Judith, Papp Tamás, Szabó D. Zoltán, Zeitz Róbert.

Szóljon hozzá