Programul internațional a fost lansat în anul 1967 de către Wetlands International cu scopul de a monitoriza pe termen lung efectivele de specii de păsări acvatice. Programul este bazat pe numărătoarea sincron (aproximativ în același timp) a păsărilor de apă la nivel mondial, în zone umede standard, care reprezintă deja o rețea. Aceste numărători au loc atât în situri clasice de importanță mare pentru păsările acvatice, cât și în zone mai mici, cu păsări mai puține ca număr, important fiind ca acele zone să fie vizitate, pe cât posibil, în fiecare an.

Hartă cu ariile vizitate în 2018

Datele acumulate de-a-lungul anilor în cadrul acestui program ne oferă informații foarte utile cu privire la starea și schimbarea efectivelor păsărilor de apă și a habitatelor acestora. Astfel, printr-o monitorizare adecvată, amplă și pe termen lung, putem sesiza din timp schimbările care se petrec în efectivele unor specii, făcând posibilă o intervenție timpurie, dar și elaborarea unor măsuri de conservare.
Obiectivele programului sunt monitorizarea efectivelor păsărilor de apă, evaluarea schimbărilor numerice ale acestora, identificarea zonelor umede de importanță majoră, colectarea de informații care să contribuie la protecția și managementul speciilor prin tratatele internaționale sau legislațiile naționale.
Datele acumulate în cadrul programului, în România au fost folosite, printre altele, la identificarea Ariilor de Importanță Avifaunistică (criteriul C4 – situri care găzduiesc în mod constant cel puțin 20.000 de exemplare de păsări acvatice). Multe dintre aceste zone au fost desemnate și propuse ca situri Natura 2000 pentru a avea astfel statut de protecție mai adecvat la nivel european.

Metodă

Cu ocazia numărătorilor sunt înregistrate toate speciile observate și numărul acestora, fiind raportate însă doar speciile care sunt legate de mediul acvatic. În această categorie intră familiile de păsări de apă cunoscute: rațele, gâștele, stârcii, corcodeii, pescărușii, păsările de țărm etc. Pe lângă aceste specii, de interes sunt și acelea care ecologic sunt dependente de zonele umede și care fac parte din alte grupuri: păsările răpitoare (eretele de stuf, codalb) sau păsările cântătoare (pițigoiul de stuf, presura de stuf etc).

Numărătoarea are loc în fiecare an între 10 și 20 ianuarie (cu posibilitatea de prelungire până în 31 ianuarie). Fiecare zonă umedă (lac, curs de râu, mlaștină, plajă etc.) se vizitează o singură dată, în timpul zilei, când lumina este suficientă pentru o bună observare a speciilor, în general între orele 9-16, înregistrându-se într-un formular standard toate speciile de păsări de apă. Dacă vizibilitatea este foartă redusă (ceață, ninsoare), recomandăm amânarea observațiilor.

Informații care se înregistrează la fiecare vizită: data, timpul începerii, durata observației, listă completă, numele observatorilor, numele și codul sitului, nivelul deranjului, vizibilitate, procentul acoperirii cu gheață, nivelul apei, echipament optic folosit. Datele se completează despre fiecare zonă vizitată chiar dacă nu au fost văzute păsări în acel sit (ex. lacuri înghețate).

Pentru efectuarea observațiilor avem nevoie de un binoclu (în cazul cursurilor de râu și lacuri de dimensiuni mici, parcurse cu ușurință și pe jos), luneta fiind însă indispensabilă mai ales în cazul zonele mai întinse și la observațiile efectuate de pe malul mării. De asemenea, un determinator și formularul de teren, care trebuie completat integral. Obligatoriu, traseele parcurse, punctele de observații și zona investigată ca suprafață trebuie să fie identice în fiecare an pentru ca datele rezultate să fie comparabile (lista siturilor vizitate de către voluntarii Grupului Milvus).

Formularele completate (descarcă formularul) se trimit coordonatorilor naționali (SOR și Asociația Grupul Milvus). Pentru a ușura centralizare datelor, observațiile se pot încărca direct în baza de date OpenBirdMaps (openbirdmaps.ro), sub meniul: Încărcare/Programe de monitoring/Numărătoarea de iarnă a păsărilor acvatice). Datele se centralizează într-o bază de date națională și sunt trimise către Wetlands International. Pe baza datelor se întocmește un raport anual și se estimează mărimea populațiilor diferitelor specii și tendințele multianuale ale acestora.

Rezultate

Contact

Coordinatorul programului la Grupul Milvus este Daróczi Szilárd, szilard.daroczi@milvus.ro.
Coordinatorul programului la SOR este Cristi Domșa, domsa.cristi@sor.ro.