Pe lângă desfășurarea unor programe anuale de monitorizare, reabilitarea animalelor sălbatice rănite și derularea multor activități de educație ecologică, punem accent și pe conservarea unor specii periclitate.
Vânturelul de seară
Una dintre aceste specii este vânturelul de seară, care a avut mult de suferit din cauza pierderii locurilor de cuibărit. De-a lungul anilor, am fost parteneri în mai multe proiecte menite să sprijine populația acestei specii, prin plantarea de arbori și amplasarea de cuiburi artificiale, pe lângă alte activități de conservare.
Munca noastră nu se încheie odată cu finalizarea unui proiect. În fiecare an, revenim în locurile unde am amplasat cuiburi și realizăm lucrări de întreținere sau chiar înlocuim cuiburile deteriorate. De exemplu, continuăm lucrările de mentenanță la cuiburile montate în cadrul unui proiect LIFE derulat în urmă cu mai bine de 15 ani, între 2006-2009, în vederea conservării vânturelului de seară.
Prima noastră destinație a fost Mihai Bravu (com. Roșiori, jud. Bihor) respectiv situl Natura 2000 Lunca Barcăului, unde în 2023 am instalat 20 boxe metalice pentru cuibărit și 10 cuiburi din lemn. Am decis să folosim două tipuri de cuiburi pentru a observa care sunt preferate de vânturei. Datorită precipitațiilor și a materialelor organice lăsate de păsări, cutiile din lemn se degradează mult mai repede, astfel că boxele metalice ar putea reprezenta o soluție mai durabilă – dar doar dacă se dovedește că oferă condiții adecvate pentru cuibărit.
Noile locuri de cuibărit nu au rămas mult timp neocupate. În 2024, 23 dintre ele au fost ocupate: 18 de către vânturei și 6 de către stăncuțe. Toate cuiburile din lemn au fost ocupate, în timp ce o treime dintre cele metalice au rămas nefolosite.
În cadrul vizitei din această primăvară, am verificat și curățat toate boxele, atât cele metalice cât și cele din lemn, și am înlocuit pietrișul care este folosit drept material de cuib. Vom continua să monitorizăm rata de ocupare a cutiilor metalice și, dacă este necesar, vom aduce îmbunătățiri pentru a le face adecvate pe termen lung.
A doua destinație a fost colonia de la Livada de Bihor (com. Roșiori, județul Bihor) respectiv situl Natura 2000 Valea Alceului, unde am verificat cele 70 de cuiburi artificiale, pentru a asigura condiții optime de cuibărit nu doar pentru vântureii de seară, ci și pentru alte specii precum vânturelul roșu, ciuful de pădure sau stăncuța, care folosesc cu plăcere aceste locuri.




Dumbrăveanca
Și în cazul dumbrăvencei, lipsa locurilor de cuibărit a fost principalul motiv al scăderii populației. Plantarea arborilor și instalarea de cuiburi artificiale, în cadrul mai multor proiecte în care am fost parteneri, au avut efectul scontat: numărul perechilor cuibăritoare a crescut de la an la an.
Pentru a menține acest succes, este însă necesară întreținerea cuiburilor și înlocuirea celor distruse de intemperii sau vandalism. Din cele 800 de cuiburi amplasate în cadrul unui proiect LIFE încheiat în 2020, în 2023 mai erau doar 500, iar numărul lor a continuat să scadă și în 2024.
Astfel, la sfârșitul anului trecut am lansat programul „Specia Periclitată a Anului”, alegând ca în 2025 să ne concentrăm eforturile asupra dumbrăvencei. Am găsit parteneri în Betfair Development România, care au înțeles importanța acestor acțiuni și au sprijinit achiziționarea a 30 de cuiburi artificiale confecționate din fibrociment, un material durabil. Am amplasat aceste cuiburi, împreună cu alte 70 din lemn, atât în locații unde cuiburile anterioare au fost îndepărtate intenționat sau distruse de vreme, cât și în locuri noi, considerate habitate ideale pentru această specie.
Ne dorim să creștem numărul cuiburilor artificiale și să continuăm plantarea de arbori, care în timp pot deveni locuri naturale de cuibărit pentru dumbrăvence.


Activitățile de conservare derulate de către noi în acest an nu ar fi fost posibile fără munca dedicată a voluntarilor noștri, motiv pentru care le datorăm sincere mulțumiri.
Natura contează pe noi – iar noi contăm pe tine! Ajută și tu ca programul „Specia Periclitată a Anului” să fie un succes – pentru că fiecare specie contează!