Vigyázat: kétéltűek vonulásban! Veszélyt jelző közúti jelzőtáblákat kérünk!

illusztracio1

Tavasszal látványosan kezdődik a kétéltűek évi aktivitása: rövid idő alatt több száz, ezer, akár tízezer béka és gőte vonul át a telelőhelyekről a szaporodó helyekre. A vándorlás ott a leglátványosabb, ahol a kétéltűek a talajban, avar és gyökerek között, réteken, domboldalakban, erdőkben és erdőszéleken teleltek és ezt kell felváltaniuk a távolabb eső vizes élőhelyekkel.

Azonban ez a vándorlás veszélyekkel jár, hisz a az infrastruktúra fejlődése figyelmen kívül hagyta – és hagyja továbbra is – e fajok jelenlétét és igényeit. Emiatt a telelő helyeket sok helyen utak, sőt házak, kerítések választják el a szaporodó helyektől. Az utakon meg sajnos szembe kell nézniük a helyenként nagy forgalommal, ahol a találkozás nagyszámú áldozatot követel minden évben. Sajnos Románia szinten a vonuló kétéltűek védelme ritkán tárgyalt téma és nagyrészt megoldatlan. Vannak azonban megoldások, amik hatásosan csökkentenék az áldozatok számát és számos helyen, pl. EU szinten, már alkalmazzák is ezeket.

A figyelmeztető táblák jelenléte az egyik megoldás, de egy közúti jelzőtábla csak akkor működik hatásosan, ha kellőképpen érett, az életet tisztelő gépkocsivezető tömeg is társul hozzá, aki lelassít, ha látja a táblát. Emiatt ezeket a táblákat hatásosabb más közúti jelzőtáblával társítani, pl. a sebességet korlátozó jelzőtáblával. A közúti küszöb (fekvő rendőr) lehelyezése egy másik alkalmazható megoldás. A nagy sebesség azáltal is veszélyezteti a kétéltűeket, hogy az általa keltett légnyomásváltozás belső bántalmakhoz vezet – a gépkocsi alatt vagy mellett – épp megmenekült állatok esetében is. Helyenként a lelkes kétéltűvédők útmenti terelőkkel állítják meg a kétéltűek úttestre jutását, hogy aztán majd később biztonságban átszállíthassák őket a túloldalra. Az átkelők (csatornák, alagutak, hidak) építése nagy befektetés, de ezeket már nem szabad kihagyni a felújításra szánt vagy új útszakaszok építési terveiből. Ezeknek az átkelőknek megfelelően széleseknek kell lennie és szükségszerűen terelő kerítésekkel kell idevezetni a békák és gőték áradatát.

Új szaporodó vagy telelő hely építése is visszatarthatja a kétéltűeket az átkeléstől, ha azok helyesen vannak kialakítva. A legmagasabb fokú védelem azonban mégis az útszakaszok lezárása lenne, amíg az oda vagy vissza vándorlás történik. Vagy talán épp a szakasz felszámolása, ami majdnem hihetetlen lenne, még akkor is, ha megtörténne. Tehát van megoldás, csak akarat és jó érzés kell hozzá.
A helyi és országos közigazgatási szervektől kell számon kérni ezeket a törekvéseket, tehát nyugodtan lehet jelenteni a kétéltűeket veszélyeztető szakaszokat és kérni a változást. És már csak azért is, mert a tetemek sokaságától síkos út még balesetekhez is vezethet. E célból készített el a Milvus Csoport a csatolt dokumentumot, amely – kiegészítve néhány alapvető adattal – egyszerűen elektronikusan is elküldhető a dokumentumban felsorolt szerveknek. Vagy csak osszák meg velünk megfigyeléseiket és mi majd továbbítjuk őket. A lényeg, hogy a levél eljusson az útszakaszt kezelő szervhez, a megfelelő Megyei Környezetvédelmi Ügynökséghez és közlekedésrendészeti szervhez.
De addig is, amíg a helyes természetvédelmi hozzáállás kialakul nálunk is, hajtsunk lassabban, kerülgessük a békákat, amennyire lehet, szállítsuk át őket, ha időnk engedi, de saját épségünk érdekében, figyeljünk közben a többi a közlekedésben résztvevő szereplőre is!
A kétéltű átkelő helyeket és a fajokat ide is fel lehet tölteni. Csak egy kétéltű fotóra van szükség és a pontos helyre!

Szóljon hozzá