Gőték tánca a Maros völgyében

A tavasz igen fontos szerepet játszik a kétéltűek életében. A szárazföldön történő hibernálás után ilyenkor keresik fel a vizes élőhelyeket és kezdődik a szaporodás időszaka. A nagyközönség kevésbé ismeri a kétéltűek titokzatosabb csoportját, a gőtéket. Életük szárazföldi szakaszában éjjeli, rejtőzködő életmód folytatnak, de a vízbe érve nappal is aktívvá válnak. A hímek hátán és farkán taraj nő és élénk sárga és narancsszínben pompáznak, amit a farkon egy kék sáv tesz még díszesebbé. Nem nehéz kitalálni, a díszruha célja a nőstények elkápráztatása. S mindezt még teljesebbé teszi a fajonként eltérő rítusú násztánc. Farkukat rezegtetve közelednek a nőstény fele, miközben feromon-felhőt legyeznek feléje, a csábítást még teljesebbé téve. Ha a nőstény késznek mutatkozik, a hímek egy spermatartó csomagot ragasztanak az aljzatra, amit ő felszippant kloákájával. A petéket a megtermékenyítés után egyenként csomagolja vízinövények leveleibe.

A Maros völgyében található négy Natura 2000-es természetvédelmi terület (ROSCI0210 A lekencei szakadás, ROSCI0367 Malomfalva és Marosugra közötti Maros szakasz, ROSCI0369 Radnótfája és Körtvélyfája közötti Maros szakasz, ROSCI0368 Déda és Szászrégen közötti Maros szakasz) felmérése során két gőte fajt azonosítottunk. Az erdélyi pettyes gőte (Lissotriton vulgaris ampelensis) kisebb, 11 centiméter hosszú. A háttaraj enyhén hullámos és megszakítás nélkül fut végig a háton és a farkon. A tarajos gőte (Triturus cristatus) nagyobb, 18 centiméteres hosszúra is megnőhet. Sötétebb színű, a taraja a farok tövénél megszakad. Csak a hímeknek van tarajuk. A nőstények színe semleges, barnás, így jobban elrejtőzhetnek.
A Maros folyó vizsgált szakaszain mindkét faj ritka, hiszen élőhelyeiket több évtizede felszámolták, amikor a nedves területeket lecsapolással szántóföldekké alakították. A néhány megmaradt populáció is folyamatosan a túlélésért küzd, hiszen a lecsapolás és szennyezés továbbra is veszélyezteti a szaporodásra használt vizes élőhelyeket. Pedig milyen kár ezekért a csodás ékszer-állatokért…

Szóljon hozzá