Tovább folyik a küzdelem a természet helyreállításáról szóló törvényért!

A természetet és a természet helyreállításáról szóló törvényt támogató érdekelt felek egyre növekvő tábora fellélegezhet: nem sikerült a konzervatív és jobboldali csoportoknak megfékezni a törvényjavaslat napirendre tűzését az Európai Parlament Környezetvédelmi, Közegészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Bizottságában (ENVI).

Románia Környezetvédelmi Minisztériuma: Románia támogatja az új természet helyreállításáról szóló törvényt

Üdvözöljük, hogy a romániai Környezetvédelmi Minisztérium még a szavazás előtt kiállt a törvénytervezet mellett, mivel a Minisztérium álláspontja egyértelműen az, hogy az ország számára is nélkülözhetetlen ennek a törvénynek az életbe léptetése. Sajnálatos viszont, hogy több hazai EU parlamenti képviselő nyíltan elutasítja az Európai Zöld Megállapodás egyik legfontosabb pillérének megvalósítását.

Az Európai Néppárt (EPP) számunkra teljesen érthetetlen okok miatt mindent megtett annak érdekében, hogy a törvénytervezetet még korai fázisában megfékezze és ez számos kérdésben megosztottságot eredményezett. A bizottság végül kifutott az időből, és a három órás ülés után a fennmaradó módosításokról és a zárójelentésről szóló szavazást június 27-re halasztották.

Az Európai Néppárt (EPP) hónapok óta hamis információkra alapuló kampányt folytatott a törvénytervezet ellen, és példátlanul antidemokratikus módon a törvénytervezet támogató képviselőket pártból való kizárással fenyegette meg. A képviselőcsoport kivonult a szavazást megelőző tárgyalásokról is, hátat fordítva ezzel a helyreállítási intézkedéseket bevezető mezőgazdasági termelők pénzügyi támogatását célzó módosításoknak. Az is nagyon sajnálatos, hogy a RENEW egyes tagjai is a természet helyreállítása ellen foglaltak állást. A kudarcok ellenére a Parlament többi képviselőcsoportja (az S&D, a Zöldek, a Baloldal és a RENEW többsége) az éghajlatváltozás és biodiverzitás-veszteség által fenyegetett polgárok, gazdálkodók, halászok és vállalkozások érdekeit figyelembevételével szavazott.

Sofie Ruysschaert, a Birdlife Europe természetvédelmi szakpolitikusa szerint „a mai napon a néppárti képviselőcsoport hatalmas dezinformációs kampánya és a zárt ajtók mögötti fenyegetései ellenére a többi európai parlamenti képviselő egy erős csoportjának sikerült kiállnia a természet helyreállításáról szóló törvény és az Európai Zöld Megállapodás (Green Deal) mellett. Ők odafigyeltek a tényekre és számadatokra, amelyeket több ezer európai tudós mutatott be.”

Sabien Leemans, a WWF Európai Politikai Irodájának vezető biodiverzitás-politikai munkatársa: „Ma az EU épphogy megúszott egy hatalmas nemzetközi szégyent. Az elkövetkező hetek azonban az utolsó esélyt jelentik az Európai Parlament képviselői számára, hogy megmentsék a természetvédelmi törvényt, az EU hitelességét, és egyúttal teljesítsék az  Európai Zöld Megállapodást is. Az ENVI bizottságnak hűségesnek kell maradnia saját küldetéséhez: az éghajlatváltozás elleni küzdelemhez és a természet pusztulásának megállításához. Nincs Európai Zöld Megállapodás a biológiai sokféleség védelme nélkül, és nincs biológiai sokféleség-védelem a természet helyreállításáról szóló törvény nélkül”.

Ioannis Agapakis, a ClientEarth természetvédelmi jogásza: „A végszavazás elmaradása ellenére az EU szárazföldjeinek és óceánjainak helyreállítását célzó nélkülözhetetlen törvény tovább él. Az egyes módosításokról szóló kaotikus szavazások azonban jelentős kiskapukat teremthetnek, amelyek – ha nem kezelik őket – a törvény jelentős gyengülését kockáztatják. Egy olyan jogszabály, amely nem biztosítja a hosszú távú helyreállítást, viszont fokozza a biológiai sokféleség csökkenését, és ennek árát elsőként az EU gazdasága és polgára fogják megfizetni. Ha a képviselők a következő ülésen is figyelmen kívül hagyják a józan észt, a jogszabályokat és a tudományt, akkor ezzel aktívan veszélyeztetnek minket és a természetet.”

Sergiy Moroz, az Európai Környezetvédelmi Iroda vízügyi és biológiai sokféleséggel foglalkozó politikai vezetője: „Az elmúlt hetekben egyre több – köztük a tudományos – közösség támogatta a természet helyreállításáról szóló törvényt, mivel ez a jogszabály megoldást kínál mind az éghajlati, mind a biológiai sokféleséggel kapcsolatos válság kezelésére. A tudományos álláspont egyértelmű: az élelmezésbiztonságot és a mezőgazdasági termelőket leginkább az éghajlatváltozás és a természet pusztulása fenyegeti. Arra kérjük az európai parlamenti képviselőket, hogy ne dőljenek be a félretájékoztatási kampányoknak, és minden további késedelem nélkül folytassák a tárgyalásokat egy erős természet-helyreállítási törvény elfogadása érdekében a vezető bizottságban és a plenáris ülésen.”

A természet helyreállításáról szóló törvénytervezetet a természetvédelmi civilszervezetek mellett a szélerőmű– és napelemipar, a vadgazdálkodási ernyőszervezetek, mezőgazdászok és méhészek szervezetei, cégek és gazdasági konglomerátumok, polgármesterek, és több mint 900.000 európai állampolgár támogatja. A fennmaradó módosításokat és a végleges jelentést az ENVI bizottság soron következő, június 27-i ülésén bocsátja szavazásra. Ezen a szavazáson múlik az, hogy egyáltalán tárgyalják-e majd a törvénytervezetet plenáris ülésen.

📧 Kérd te is törvénytervezet támogatását, neked csak néhány kattintás, a természetnek a túlélést jelentheti! https://milvus.ro/gameon/nature-restoration-law/

Szóljon hozzá