„Természetes” meglepetésekkel telített tapasztalatcsere

Románia valószínűleg egyike azon országoknak, amellel a sajtó gyakran példálózik, amikor a vad természetről van szó, hiszen itt még megtapasztalhatóak az ember által kevésbé érintett természetes ökológiai folyamatok. Ezzel az indokkal lett a „Process oriented nature conservation” Erasmus+ projekt második találkozója és egyben terepszemléje az ország központi részében, Erdélyben szervezve.

Kitűzött célunk volt megfigyelni  a természetes ökológiai folyamatokat, ahogyan ezek működnek a helyi közösségek közvetlen közelében és ahogy hozzájárulnak a környező tájak kialakulásához. Példaként a Hortobágy-fennsík fás legelőit látogattuk meg, amelyek az erdélyi szász közösségeknek köszönhetően maradtak fenn.  

A tavaszi növényzet mindenkinek nagyon tetszett, hasonlóan mindenkit elámított a békászó sas élőhelyét képező természetes erdő, a mocsári teknősnek életteret adó kis patak, illetve az ösvények mentén a sárban körvonalazódó vadállatok nyomai. Ezen tájak felkutatása után a jellegzetes helyi természetvédelmi problémákat próbáltunk megbeszélni.

Az egyik, projektbe foglalt jó példa a természetközeli állapotok visszaállítására, előhely rehabilitálásra, a réti csík (Misgurnus fossilis) mesterséges szaporítása és védelme az Alcsíki-medencében. Egy egész napot töltöttünk el Imecs Istvánnal, az Accent GeoÖkológiai Szervezet munkatársával, akivel véleményt és tapasztalatot cseréltünk az Olt folyóról és a csíkszentsimoni holtágról.

Minden tájnál igyekeztünk közös hasonlóságokat találni a négy ország élőhelyei között, annak érdekében, hogy releváns következtetéseket vonhassunk le arre kérdésre, hogy szükséges-e az emberi beavatkozás a természetes ökológiai folyamatokba?

Egyik legfontosabb következtetés a romániai természetet és fajokat illetően, hogy ezek a különleges tájak még természeti értékekben gazdagok és ember által viszonylag érintetlenek. Ezek a tájak az emberi tevekénységekkel összhangban tudnak működni, így a természet és az ember egyensúlyban van egymással.

Innen ered a feltételezés, miszerint nem feltétlenül kell hiányozzon az emberi jelenlét a természetes tájból, sőt, Románia egy példa arra, hogyan lehet a természettel összhangban élni, az emberi tevékenységek mellett fentartani a természetes tájakat. Legnagyobb valószínűséggel a kulcs a kultúrtájak fenntartásában, a nevelésben és sok tudatosításban rejlik.

A majdnem egy hetes erdélyi látogatásra projektpartnereink Natuurinvest és Natuur en Bos Belgiumból, ARK Nature Hollandiából, Pro Natura Svédországból érkeztek hozzánk.

Szóljon hozzá