Színes gyűrűs gólya „látogatja” a kamerás fészket. Vajon költésbe kezd?

2016 nehezen indul a web-kamerás gólyafészeknél. Az előző évektől eltérően, amikor a gólyák időben megérkeztek, de tehnikai problémák miatt későn és megszakításokkal tudtuk bekapcsolni a kamerát, az idén a “baj” a gólyákkal van. Pontosabban a hiányukkal. Március végén megjelent a fészekben egy pár, de sajnos hamarosan kiderült, hogy a szomszéd fészekből jártak át a gólyák.

Április 9. megjelent a fészekben egy gólya és többen jelezték, hogy gyűrűs, akkor még azt hittük, hogy az E651-es gyűrűt viseli, habár az utolsó szám leolvasása nem volt biztos. A madár április 14-án este ismét visszatért és a fészekben éjszakázott. Sokat állt fél lábon és – Murphy törvény – a színes gyűrűs lábát tartotta felhúzva. Sok zoomolgatással végül sikerült biztosra megállapítani – az E655-ös madárról van szó.

A madár bal lábán egy alumínium gyűrű is található, száma H001357, a kamera segítségével csak annyit tudtunk megállapítani, hogy H00…
Hát ezért van szükség színes gyűrűkre.

Sokat segített a gyűrű leolvasásában, hogy a hozzászólásokban többen jelezték – gyűrűs madár van a fészekben. Köszönjük!

A gyűrűs madárról:

Az E655-ös gyűrűszámú gólya 2012-ben, Sáromberkén kelt ki a tojásból, a 12-es fészekben, a Teleki kastélyal szemben, 1100 m-re a kamerás fészektől.

Hárman voltak testvérek, mindhármuk lábára gyűrű került június 30-án (gyűrűzők Kósa Ferenc és Daróczi Szilárd).

Mivel gólyánk életének már negyedik évében van biztos, hogy tudna költeni – kérdés talál-e párt magának? A gólyák 3-4 éves korukban érik el az ivarérettséget (kivételesen hamarabb). A mi madarunk négyéves így valószínűleg ez lesz az első év amikor fészkelésbe fog. A fiatal, tapasztalatlan madarak gyakran későn (néha csak májusban) kezdenek költésbe, de ettől még sikeresen repíthetnek fiókákat. Szurkoljunk neki!

Szóljon hozzá