Tűzvész miatt zártuk a Chituc-i gyűrűzőtábort

A Chituc-turzási gyűrűzőtábor hirtelen véget ért egy nagy kiterjedésű tűzvész miatt, amely veszélyeztette a hálókat, a tábort és az ott dolgozó önkénteseket.


A tűz Vadu falu közelében levő nádasban ütött ki, október 14-én. A tűzoltóknak sikerült megfékezniük a lángokat, de rövid időn belül újragyulladt és az erősödő déli széllel a Sinoe tó partján északra terjedve, egyre közelebb került a táborhoz. Amikor a táborral egy szintbe került, a szél iránya is változott, nyugatról kezdett fújni, a tábor felé. Ekkor határoztuk el a gyűrűzés megszakítását és a tábor kiköltöztetését. A 2020-as tábor így két héttel korábban ért véget a tervezettnél. Összesen 9253 madarat jelöltünk meg, amelyek 140 fajhoz tartoztak. A leggyakoribb három faj a kis légykapó (1531 egyed), fitiszfüzike (1270) és a csilpcsalpfüzike (870) voltak.

A ritkaságok sem hiányoztak: vándorfüzike (5 egyed), zöld füzike (2), királyfüzike (1), kaukázusi füzike (1) és törpesármány (1).

A visszafogások listája is bővült 4 hazai és 4 nemzetközi adattal. Három 2019-ben gyűrűzött kék cinegét és egy énekes rigót fogtak vissza az Agigea-i Gyűrűzőállomás munkatársai. Egy 2019-ben jelölt széki csért fészkelőtelepen fotóztak le Magyarországon, egy nádirigót fészkelési időszakban Ukrajnában. Egyik szeptemberben jelölt jégmadarunk két hét múlva már Izraelben akadt újra hálóba.

A felelőtlen emberek okozta tűzesetek sajnos gyakoriak szerte az országban. A felügyelet nélküli nyílt tüzek veszélyeivel az emberek javarésze nincs tisztában, mint ahogy azzal sem, hogy törvénytelenek! A mi és az állami szervek feladata lenne jóval többet tenni a figyelem felkeltés és megelőzés terén. A Chituc-turzás és más természetvédelmi területek már számtalanszor szenvedték el a tüzek pusztítását. A náddal együtt füstté válnak a rovarok, elpusztul a kisemlősök, kétéltűek és hüllők nagy része. Az Afrikába tartó vonuló madarak itt pihennének és töltenék fel tartalékaikat a hosszú repüléshez. Nád és rovarok hiányában erre képtelenek.
Az ehhez hasonló nagy tüzek hatalmas mennyiségű szénmonoxidot és széndioxidot szabadítanak fel a száraz növényzetből, ezzel is hozzájárulva a légkörben levő üvegház hatást okozó gázok felgyülemléséhez, felgyorsítva ezzel a klímaváltozást.

A 2020-as év nem bizonyult semmilyen szempontból sem könnyűnek, de szerencsére sikerült megszerveznünk a tábort, betartanunk az egészségügyi előírásokat és hatodik éve folytathattuk a vonuló énekesmadarak vizsgálatát. Emiatt elsősorban önkénteseinknek tartozunk köszönettel: nélkülük a tábor nem létezne! Ugyancsak köszönet illeti a Duna-delta Bioszféra Rezervátum Adminisztrációját a kiváló együttműködésért, ami az eddigi évekhez hasonlóan reméljük folytatódik a jövőben is.

Szóljon hozzá