O barză cu inel colorat poate fi văzută în cuib. Oare va începe să cuibărească aici?

În 2016 întâmpinăm câteva dificultăți la camera web. Față de anii trecuți când berzele soseau în timp, dar din cauza problemelor tehnice, transmisia era întârziată și uneori cu sincope, anul acesta, „problema” o reprezintă berzele. Mai exact, lipsa lor. La sfârșitul lunii martie, în cuib a apărut o pereche de berze, dar din păcate, s-a dovedit că acestea erau doar în vizită, cuibărind în vecinătate.

Pe 9 aprilie în cuib a apărut o barză și mai multe persoane ne-au semnalat că este inelată.  Inițial am crezut că purta inelul cu numărul E651, deși ultima citire nu era chiar certă.  Pe 14 aprilie, păsărea a apărut din nou în cuib. A stat mult în picioare, dar exact ca în legile lui Murphy, a ținut ridicat tocmai piciorul inelat. Cu multe încercări de zoom am reușit să determinăm numărul exact. E vorba de pasărea E655.

Pe piciorul păsării se poate vedea și un inel din aluminiu, cu numărul H001357, cu ajutorul camerei am putut vedea doar H00…
Din acest motiv este nevoie de un inel colorat.

Un ajutor în citirea inelului au fost comentariile despre prezența unei păsări inelate în cuib. Vă mulțumim!

Despre pasărea inelată:

Barza cu numărul E655 a eclozat în 2012, în cel de-al 12-lea cuib din Dumbrăvioara, față în față cu Castelul Teleki la 1100 de metri depărtare de cuibul monitorizat video.

Au fost trei frați, iar pe 30 iunie, toți trei au fost inelați (inelatori: Kósa Ferenc și Daróczi Szilárd).

Cum barza a împlinit patru ani și este aptă pentru a cuibări, întrebarea este dacă își va găsi un partener. Berzele ajung la maturitatea sexuală la 3 – 4 ani (rareori mai repede). Pasărea noastră are patru ani, deci anul acesta este prima oară când va cuibări. Păsările tinere, fără experiență, deobicei încep să cuibărească târziu (uneori numai în mai), dar asta nu înseamnă că puii nu vor zbura cu succes. Să le ținem pumnii.

Lăsați un comentariu

This Post Has 8 Comments

 1. ildiko

  Hurrá, itt maradnak, hisz komoly építkezésbe kezdtek!

 2. ildiko

  Ismét násztánc,remélhetőleg eredménnyel.

 3. dragu eugenia

  Bucurie, bucurie, au inceput sa amenajeze cuibul, au adus cateva crengute, sunt amandoua berzele, cat de curand vor aparea ouale, dupa cat vad eu , sunt hotarate sa faca puiutzi……..

 4. dragu eugenia

  sper ca barza care acum este in cuib sa-si gaseasca perechea si sa inceapa ouatul, nu-mi pot imagina sa ramana cuibul gol anul acesta, hai barzutelor, este vremea voastra….

 5. Bartha László

  Örömmel értesítem azokat akik még bíztak ,hogy lesznek fészeklakók a webkameránál, hogy ma talált párat magának a hím(hosszas csatározasok után a fészek körül), reméljük tartós lesz a kapcsolatuk.

 6. kugizu

  Si eu ii tin pumnii! La fel: si pt noi:)!

 7. Corina

  Ce dragut! Si ce m-as bucura sa revina si sa ramana la cuib!

  1. Liz

   Subscriu! Cuibul este inca neocupat asa ca … sa revina!