12 146 madarat gyűrűztünk 2016-ban a Chituc turzáson!

Kaukázusi füzike (Phylloscopus nitidus)
Kaukázusi füzike (Phylloscopus nitidus)
Váratlan sikernek bizonyult az idei chituc-i gyűrűzés: amíg a tábor első 70 napjában (július 24. – október 1.) csak 6459 madarat gyűrűztünk meg, az utolsó négy hétben behoztuk a lemaradást, és további 5687 madárra került gyűrű. Ugyanebben az időszakban fogtuk két új fajt Romániára nézve, és néhány olyan fajt is, amelynek kevesebb, mint 15 megfigyelése van országunkban. A kaukázusi füzike (Phylloscopus nitidus) az egyike a fent említett új fajoknak Románia madár-listáján. Apró, zöld színű madár, ami a Kaukázusban és Törökország észak-keleti részén fészkel és Indiában telel. A tarsiger.com adatbázis szerint csak 10 elfogadott adata van 1867-2016 periódusból a költőterületen kívül eső Európából. A Romániában észlelt első példányt október 5-én gyűrűztük meg, és egy héttel később jó egészségügyi állapotban visszafogtuk.
 Erdei sármány (Emberiza rustica)
Erdei sármány (Emberiza rustica)
A másik országunkban először észlelt faj az erdei sármány (Emberiza rustica), Észak-Európa és Ázsia egyik jellegzetes sármány-faja. Mivel Ázsia keleti partvonala mentén telel, Közép- és Kelet-Európában ritka kóborlónak számít (a tarsiger.com adatbázis szerint kb. 20 hiteles megfigyelése van az elmúlt 10 évből). A további említésre méltó fajok is a füzikék sorából kerültek elő: barna füzike (Phylloscopus fuscatus, a faj 2. és 3. megfigyelése országunkban), királyfüzike (Phylloscopus proregulus, 11. megfigyelés Romániában), vándorfüzike (Phylloscopus inornatus, 11., 12. és 13. romániai adat). A másik végletet a legnagyobb számban gyűrűzött fajok képezik: vörösbegy (Erithacus rubecula, 1886 egyed), kis légykapó (Ficedula parva, 1614 egyed), fitisz füzike (Phylloscopus trochilus, 762 egyed), csilpcsalpfüzike (Phylloscopus collybita, 758 exemplare) és cserregő nádiposzáta (Acrocephalus scirpaceus, 703 egyed). A Romániában gyakran előforduló fajok közül 2016-ban felkerült a tábor fajlistájára a szőlőrigó (Turdus iliacus, 3 gyűrűzött egyed), bakcsó (Nycticorax nycticorax, 2 egyed) és kabasólyom (Falco subbuteo, 2 egyed).
A 2016-os tábor leggyakrabb madarai
A 2016-os tábor leggyakrabb madarai
2016 jó évnek bizonyult a visszafogásokat illetően is. A tábor első napján értesítettek egy általunk 2014. szeptember 9-én gyűrűzött nádirigóról (Acrocephalus arundinaceus), amelyet a gyűrűzési helytől 111 km-re fogtak vissza 2016. június 18-án, a bolgár Shabla Tuzlaban. Ugyanazon a napon, megfogtunk egy olyan cserregő nádiposzátát (Acrocephalus scirpaceus), amelyet április 24-én gyűrűztek meg Ciprusban, a tavaszi vonulás során. Szeptemberben értesültünk izraeli kollegáinktól két másik cserregő nádiposzáta megkerülésről, amelyeket gyűrűzésüket követő néhány hétben fogtak vissza az Eilatban működő gyűrűzőtáborban, illetve Ein Afek-ben.
A 2016-os külföldi megkerülések
A 2016-os külföldi megkerülések
A 2016-ban elért sikerek megerősítik bennünk a gyűrűzés folytatásának szükségességét, tovább kutatva a Chituc turzást átszelő fajok vonulásának dinamikáját, mérlegelve ugyanakkor egy tavaszi gyűrűzőtábor ajánlotta lehetőségeket is. Hálával tartozunk gyűrűzőinknek és fáradhatatlan önkénteseinknek a maximális szakértelmükért és kitartásukért. Reméljük legalább annyira jól érezték magukat mint mi, és hogy jövőben együtt dolgozhatunk!

Szóljon hozzá