Szeretnél Afrika-utazókat simogatni?

A fehér gólyák, szülők és fiókák, augusztus végén kezdik el hosszú vándorútjukat, hogy a telet a kellemesebb hőmérsékletű és bő táplálékot biztosító Afrikában töltsék.

A fiókák most még a fészekben várják szüleiket és majd júliusban kapnak először szárnyra. Ebben az időszakban lehet őket gyűrűvel jelölni. A lábukra kerülő könnyű jelölések nem zavarják őket a további életükben. Az egyedi azonosítás lehetővé teszi követésüket, így egyre többet tudunk meg vonulási és telelési útvonalaikról, túlélési arányukról, pusztulásuk okairól.

A Milvus csoport három megyében szervezi meg a fehér gólya fiókák gyűrűzését. Ezekre az eseményekre az érdeklődők is ellátogathatnak és lehetőségük lesz közelről végigkövetni a folyamatot.

  • Kolozs megyében: június 20-án Magyarfenesen 9 órától, Tordaszentlászlón 10:30-től. Mindkét helyszínen egy fiókát lehozunk a fészekből.
  • Hargita megyében: június 27-án Homoródszentpálon 9-14 között. Itt nagy számban fészkelnek gólyák és emiatt intenzívebben zajlik a gyűrűzés, de az érdeklődőknek itt is lesz lehetősége közel kerülni a fiókákhoz.
  • Maros megyében: június 29-én (csütörtökön), 8:30-tól órától Székelykálon gyűrűzünk, majd Iklandon és Nagyernyében, végül 10 órakor a sáromberki fészkek gólyafiókáira kerül gyűrű.

Köszönjük az Electrica áramszolgáltató és Tordaszentlászló Polgármesteri Hivatalának segítségét!

Szóljon hozzá