Emberek és madarak

Kecses légi táncosok – sirályok a nagyváradi szeméttelepen.

Sirálycsapatok röpködnek a Bihar megyei hulladéktároló körül, kecses táncot járva. A cseppet sem megnyerő díszlet ellenére, a szépség effajta megmutatkozása bárkit lenyűgözne. 

Mesterséges, ember alkotta környezet, ahova madarak ezrei érkeznek táplálkozni. A sirályokat idevonzó körülményeket a hulladéklerakó, illetve a szomszédos, homok- és kavicskitermelés nyomán létrejött bányatavak biztosítják. A madarak gyakorlatilag folyamatosan mozognak a táplálékot biztosító hulladéktároló és a pihenőhelyként működő tavak között. Ezek a sirályok a nagyobb bányatavakon, a közeli szennyvíztisztító derítőtavain, illetve a várostól keletre található, a Sebes Körös mentén húzódó gyűjtőtavakon éjszakáznak.

Felkeltettük kíváncsiságát?

Íme a rendszeresen előforduló sirályfajok, melyeket a nagyváradi szeméttelepen megfigyelhetünk: dankasirály (egy kisebb állomány költ is a bányatavaknál), viharsirály (téli vendég Romániában), sárgalábú sirály, illetve sztyeppi sirály. Esetenként ritkább fajokkal is találkozhatunk itt, mint amilyen a heringsirály (3 megfigyelése van a területen), valamint az ezüstsirály (2 megfigyelés). Nyilvánvalóan más fajok is jelen vannak a szeméttelepen, többek között a varjúfélék, amelyek, a sirályokhoz hasonlóan, a táplálék tekintetében nem válogatósak. 

Az elmúlt évek megfigyelései között nagyon sok külföldi gyűrűs sirály van, illetve néhány gyűrűs fehér gólyát is azonosítottunk. Származásukat egyedi, színes gyűrűik jelzik, amelyeket könnyen le lehet olvasni kézi távcső vagy teleszkóp segítségével.

A térkép a Nagyváradon megfigyelt gyűrűs sirályok származási helyét és az attól megtett távolságot (km) ábrázolja.

A színes gyűrűs sirályok között olyanok is vannak, amelyek visszajárnak Nagyváradra. Például az egyik, 2013 őszén, az észak-lengyelországi Ełk-ben gyűrűzött madarat, 2016 szeptember 13-án és 2018 január 12-én is megfigyelték itt. Egy másik érdekesebb eset arra a dankasirályra vonatkozik, melyet 2014-ben, Budapesten gyűrűztek és miután 2015-ben a hódmezővásárhelyi szeméttelepen látták újra, 2016-ban Nagyváradon is m megjelent.

Eddig 20 gyűrűs sirályt sikerült megfigyelni, amelyek közül 18 dankasirály. Ezek közül 15 ugyanazon a jelölőhelyen, a zágrábi (Horvátország) szemétlerakón volt gyűrűzve.

Horvátország vonuló madarainak atlasza szerint a nálunk megfigyelt horvát jelölőgyűrűs dankasirályok jelentős száma annak tulajdonítható, hogy ezek a madarak elsősorban északkeleti és délnyugati irányban szóródnak szét.

Mi pedig nagyon örülünk ennek!

Szóljon hozzá